Karadenizliye mobilya dayanmıyor

14 ilde uygulanan ankete katılan tüketicilerin yüzde 70'i taksitle, yüzde 30'u da peşin ödemeyi uygun gördüğünü ifade etti.MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektörünün 2010'un değerlendirmesini yaptığı basın toplantısında 2011 öngörülerini açıkl

Karadenizliye mobilya dayanmıyor

14 ilde uygulanan ankete katılan tüketicilerin yüzde 70'i taksitle, yüzde 30'u da peşin ödemeyi uygun gördüğünü ifade etti.

MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, mobilya sektörünün 2010'un değerlendirmesini yaptığı basın toplantısında 2011 öngörülerini açıkladı. Davulcoğlu, "Dünyanın 173 ülkesine ihracat yapan mobilya sektörü, yan sanayi ile birlikte toplam 500 bin insanımıza istihdam yaratmaktadır." dedi.

2011'de sektörün yüzde 10 büyümeyi hedeflediğini kaydeden Davulcuoğlu, ihracatta yüzde 20 büyüme beklediklerini bildirdi. İstihdamı ise yüzde 5 artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

MOSDER ile Nielsen Araştırma mobilya araştırması yaptı. 11 Aralık 2010-3 Ocak 2011 tarihleri arasında 14 ilde bin 14 tüketiciye uygulanan ankette mülakat yöntemine başvuruldu. Muhtelif sosyo-ekonomik katmanlarla İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kayseri, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep'te görüşmeler yapıldı.

MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu'nun açıkladığı araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'de markalı mobilya tüketicilerinin ortalama yaşı 33, ortalama hane geliri ise 2 bin 45 Türk Lirası.

Tüketicilerin satın alma davranışını belirlemeyi amaçlayan araştırmaya katılanların yüzde 74'ü markalı mobilya mağazalardan alışveriş yaparken, yüzde 14'ü mobilyacıların toplu olarak bulunduğu siteleri, yüzde 7'si mobilyacıların yoğun olduğu mekânları, yüzde 3'ü isim yapmış mobilyacıları, yüzde 2'si de marangoza yaptırmayı tercih ediyor.

Ödemeler noktasında tüketicilerin yüzde 70'i taksitle, yüzde 30'u ise peşin alışveriş yapıyor. Ankete katılanların yüzde 56'sı en uygun taksit süresini 12 ay olarak görüyor. 12 aydan uzun taksit süresi önerenlerin oranı yüzde 25'te kalırken yüzde 12'si 9 ay, yüzde 6'sı yüzde 6, yüzde 1'i ise 3 ay cevabını veriyor.

Tüketicilerin yüzde 64'ü kredi kartı ile, yüzde 37'si de senet ile taksit ödemeye sıcak bakıyor.

Araştırma, mobilya yenileme sıklığının ortalama 8 sene olduğunu da ortaya koyuyor. İlk araştırmada bu oran, 8,5 yıldı.Orta Anadolu'da ortalama mobilya yenileme süresi 9,5'sene. Bu, Marmara'da 7,8 seneye, Karadeniz'de ise 7,7 seneye düşüyor.

Araştırmaya göre, en sık mobilya yenileyen bölge Karadeniz olurken, bunu sırasıyla Marmara, Doğu ve Güney Doğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu izledi.

Araştırmaya katılan her 3 tüketiciden yaklaşık 2'si mobilya satın alırken ''taksit, iskonto, vade kolaylığı sunan kampanyaları'' tercih ederken, tüketicilerin mobilya satın alırken en fazla önem verdiği kriterler, ürünün kalitesi ve markanın güvenilirliği oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler