Karadenizde balık türleri azalıyor

Karadeniz'de bir zamanlar 100 kadar balık türünün bulunduğu belirtilirken, günümüzde bu türlerden ancak bir elin parmakları sayısı kadar kaldığı belirtildiKonuyla ilgili bilgi veren Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir,

Karadenizde balık türleri azalıyor

Karadeniz'de bir zamanlar 100 kadar balık türünün bulunduğu belirtilirken, günümüzde bu türlerden ancak bir elin parmakları sayısı kadar kaldığı belirtildi

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir, Karadeniz’de balık türlerinin azalmasında başta kirlilik olmak üzere bir çok nedenlerin bulunduğunu belirterek bu konuda doğrudan bir araştırma yapılmadığını kaydetti. Karadeniz'de balık türleri arasında Kırlangıç, Mersin Balığı gibi türlerin bulunduğunu bugün bu türlerin yok olma tehlikesi ile karşıya karşıya kaldığını ifade eden Özdemir "Bu çok detaylı bir araştırmayı gerektiren bir konu ama teorik olarak 100 civarında bir türün kaldığı söyleniyor.

Ancak şimdi ekonomik olarak kullanılan zaten bir elin parmaklarını çok geçmiyor. Tabi zaman zaman yıllar içinde bazı türler kaybolur bazı türler yeniden görülebilir. Örneğin, Kırlangıç, Mersin balığı bunlar yok olma tehlikesi içinde. Bu konuda doğrudan bir araştırmamız yok. Ancak Karadeniz’e akan nehirlerden başta Tuna Nehri’nden gelen kirlilik balık türlerinin yok olmasına neden olabilmektedir" dedi.

PALAMUT BU YIL ARZU EDİLEN DÜZEYDE OLMADI

Balık sezonuyla ilgili olarak palamut balığının arzu edilen düzeyde olmadığını kaydeden Dr. Özdemir, balık ihtiyacının karşılanması için mutlaka kültür balıkçılığına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Özdemir, "Genellikle palamut avcılığı ile hamsi avcılığı birbirini takip eden veya kontrol eden bir avdır. Bazı yıllar palamut çok olur ki o yıllarda hamsinin az olduğu gözlenir.

Çok doğrudan bir ilişki olmasa da yıllar içinde bunu gözleyen, bunu belirten sonuçlar çıkıyor. Bu sene palamut arzu edilen düzeyde değildi, çok da kötü değildi. Bu yıl hamsi için ümitliyim. Suların daha da soğumasıyla iyi bir rekoltenin olacağını tahmin ediyoruz. Ancak bunun miktarını asla bilemeyiz. İyi bir hamsi sezonunun geçeceğini ümit ediyoruz. Balıkçıların, mutlaka bakanlığımızca tekne başına belirlenen kotaları açmamasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Dr. Özdemir, denizlerdeki balıkların artık sona ulaştığına dikkat çekerken buna alternatif olarak kültür balıkçılığından başka şansın kalmadığını sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi