Kara listeye girmekten kurtuldu

Türkiye kara listeye girmekten son anda kurtuldu. Şimdilik gri listede yer alan Türkiye'yi Orta Doğu gerilimi ve güçlü bankacılık yapısı kurtardı. Türkiye’nin terör finansmanı konusunda kendisinden beklenen reformlarını yerine getirmediği için kara listey

Kara listeye girmekten kurtuldu

Türkiye kara listeye girmekten son anda kurtuldu. Şimdilik gri listede yer alan Türkiye'yi Orta Doğu gerilimi ve güçlü bankacılık yapısı kurtardı. Türkiye’nin terör finansmanı konusunda kendisinden beklenen reformlarını yerine getirmediği için kara listeye girme riski şimdilik ortadan kalktı.

Sadece şimdilik bu riskten kurtulan Türkiye bankaları hala risk altında. Özellikle kara para aklanması ve teröre finansman sağlanması aşamasına önemli bir sınırda olan Türkiye’yi askıya alma kararı veren FATF Şubat’ın 22’sine kadar da zaman tanıdı.

Geçtiğimiz haftalarda göz kamaştıran tahvil ihraçları ile gündeme taşınan Türk bankaları dünya finans piyasalarındaki belirsizliğe rağmen rekor hacimlere ulaştı. Buna ek olarak komşu Orta Doğu’daki gerilim olumsuz etkileyen bir başka etken olarak ortaya çıktı.

Bu gelişmelerin ışığından 36 üyeli FATF (Financial Aciton Task Force) Türkiye’nin istenilen reformlara odaklanamadığını ve anti terör yasalarını görüşemediğini açıkladı. İran ve Kuzey Kore ile aynı listeye girmekten son anda gösterilen mazeretler sayesinde kurutulan Türkiye Küba, Etiyopya, Endonezya, Nijerya, Pakistan, Suriye ve Yemen ile birlikte hala gri listede yer alıyor.

Türk bankalarının güçlü yapısı, Nato üyeliği Türkiye’yi kara liste eğişinden döndürürken, Standart Bank’tan Tim Ash, 22 Şubata kadar taahhüt edilen yasaların gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya dair yaptığı açıklamada hükümetin konuyu ciddiye aldığının altını çizerken mevzuatla ilgili çalışmaların tamamlandığını dile getirdi.

FATF özellikle hesapların dondurulması noktasında diretirken, piyasalar tarafında kara liste riskinin çok fazla ciddiye alınmadığı da ihraçlara gelen talepler ile gözlenmiş oldu. Türkiye’nin önündeki büyüme potansiyeli ve not artışı beklentinin kara listenin önüne geçmesi dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi