İşyerinde bunu yapanın tazminatı yanar!

Sadece o tarihte kullanmadığı yıllık izinlerin karşılığı ve içerde kalmış alacakları ödenir.SORU: 1949 doğumluyum. 1972-1981 yılları arasında deniz nakliyatta makine personeli olarak çalıştım. 1981 yılında çalıştığım gemide bir suça karıştım. İzne ayrıldı

İşyerinde bunu yapanın tazminatı yanar!

Sadece o tarihte kullanmadığı yıllık izinlerin karşılığı ve içerde kalmış alacakları ödenir.

SORU: 1949 doğumluyum. 1972-1981 yılları arasında deniz nakliyatta makine personeli olarak çalıştım. 1981 yılında çalıştığım gemide bir suça karıştım. İzne ayrıldım. Gemideki diğer personel arkadaşlar uyuşturucuyla yakalanıyorlar. Bir kısım personel ihbar üzerine emniyete alınıyorlar ve suçu kabul ediyorlar. Bizim de bu işle bağlantımız olduğunu söyleyerek suça iştirak ettiriyorlar. Sonuçta bende bu davada suçlu bulunarak ceza aldım ve yatıp çıktım. 9 yıllık çalışma süresi içinde hapis yatmamdan dolayı bu süredeki tazminatımı alamadım. Bunu alabilir miyim?

CEVAP: Deniz İş Kanunu’na tabi gemi adamlarının da kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Ancak yaptığınız iş ve işyeriyle ilgili bir suç nedeniyle ceza almanız nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı hakkınız bulunmamaktadır. Yalnızca o tarihte kullanmadığınız yıllık izinlerin karşılığını ve içeride kalmış alacaklarınızı alabilirsiniz. Öne Çekilebilir

SORU: Eşimin 1984 -1989 tarihleri arasında Bağ-kur'lu olarak esnaf kaydı bulunmaktadır. Ancak 1993 yılından bu yana da sigortalalı olarak çalışması devam etmektedir. Bağ-Kur'la ilgili prim ödemeleri yapılmış ve kaydı dondurulmuştur. Geriye dönük Bağ-Kur kaydını canlandırıp bu borçları ödenirse sigorta giriş tarihini Bağ-kur'a giriş tarihi olan 1984 yapabilr miyiz? (Döndü Uçar)

CEVAP: Bağ – Kur tescil belgenizle birlikte başvurarak girişinizi 1984 yılına çekmeniz mümkün. Ancak bunun için Bağ – Kur tescil sebebinin yazılı olarak belgelenmesi gerekmektedir. Bu sayede bu döneme ait primleri ödeyerek sigorta girişini geri çekmek ve daha erken emekli olmak mümkündür. 

1 GÜN BİLE 1 YIL FARK ETTİRİR SORU: 16/03/1988 doğumluyum. 2006 sigorta girişliyim ve şu an aktfi çalışan devlet memuruyum, acaba ne zaman emekli olurum? 2006 girişli olmak faydalı mı? (Küçük Derviş Gündüz) CEVAP: Emekli olabilmek için 25 yıl hizmet süresi ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 15 yıl 11 ay hizmet sürenizi tamamladıktan ve 60 yaşına geldikten sonra 16.03.2048 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bazen bir gün önce sigorta girişinin bulunması emeklilikte 1 yıl fark ettirir.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler