İşte 2012'nin zorunlu vergileri

Bütçe açığını yüzde 3.3’lere indirdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, 2012 bütçesinde ‘sıkı maliye politikasına devam’ dedi. “90 bin yeni memur alınacak” diyen Şimşek, maaş zammını açıklamadı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı Ocak-Eylül döneminde 21.

İşte 2012'nin zorunlu vergileri

Bütçe açığını yüzde 3.3’lere indirdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, 2012 bütçesinde ‘sıkı maliye politikasına devam’ dedi. “90 bin yeni memur alınacak” diyen Şimşek, maaş zammını açıklamadı.


 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı Ocak-Eylül döneminde 21.3 milyar lira açık veren bütçenin, bu yılın aynı döneminde 234 milyon lira artıya geçtiğini, böylece bütçenin ilk 9 ayda 28 yıl aradan sonra ilk defa fazla verdiğini açıkladı.

Bakan Şimşek, 2012 yılında bütçe giderlerinin 350.9 milyar lira, faiz hariç giderlerin 300.6 milyar lira, bütçe gelirlerinin 329.8 milyar lira, vergi gelirlerinin 277.7 milyar lira, bütçe açığının 21.1 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 29.2 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Üniversite harcına zam yok

2012 yılında 2011 sonu gerçekleşme tahminine göre vergi gelirlerinin artışını yüzde 11.4 oranında öngördüklerini belirten Bakan Şimşek, 2011’de özelleştirmeden bütçeye 9.5 milyar liralık gelir öngördüklerini ancak tahsilatın düşük kaldığını anlattı. Bakan Şimşek, “2012 yılında bütçeye özelleştirmeden 10.5 milyar liralık bir gelir hedeflemiş durumundayız” diye konuştu.

Bakan Şimşek, 2012’de üniversite harçlarında hiç bir artış yapmayacaklarını bildirdi. Tasarıya göre üniversiteler için ek 9 bin atama izni verilebilecek.

ÖTV zamları için “güncelleme” ifadesi eleştirilere ve esprilere konu olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ne vatandaşla alay, ne vergi artışını gizlemek söz konusu” diyerek kendini savundu. 90 bin yeni memur alımı yapılacağını açıklayan Şimşek, toplu sözleşme sürecinin başlayamaması nedeniyle memur maaş zamları konusunda bütçeye varsayımlarına göre bir miktar koyduklarını söyledi.

ÖTV artışları için “güncelleme” yorumu yapmasıyla ilgili bir soru üzerine Şimşek, şöyle konuştu:

“Ben orada gerek cep telefonu, gerekse otomotiv sektöründeki vergi artışlarından bahsediyorum. Sigara ve alkollü içecekler üzerindeki vergi konusunu tartışırken, bunun güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade etmiştim. Zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım.

Ben vergi artışlarından da bahsettim. Bu artışların cari açığı azaltmaya yönelik olduğunu da söyledim. Sadece sigaranın maktu vergisine ilişkin artışı ve alkollü içkilerdeki artışları değerlendirirken güncellemeden bahsettim. Bu çerçevede yansıtıldı, doğrusu ben üzüldüm. Sanki zamları gizlemek için güncellemeyi kullandığıma yönelik yazılar yazıldı, bu doğru değil.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi