İran ambargosunu Dubai'den deldik

 Türk firmalarının İran'a altın ihracatını Dubai üzerinden yaptığı ifade edildi Dış ticaret açığı ağustos ayında başta Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yapılan 1.9 milyar dolarlık altın ihracatı olmak üzere kıymetli taşlar ve metaller kaleminin beklenen

İran ambargosunu Dubai'den deldik

 

Türk firmalarının İran'a altın ihracatını Dubai üzerinden yaptığı ifade edildi
 
Dış ticaret açığı ağustos ayında başta Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yapılan 1.9 milyar dolarlık altın ihracatı olmak üzere kıymetli taşlar ve metaller kaleminin beklenenin ötesinde desteğiyle 8.1 milyar dolarlık beklentinin oldukça altında 5.9 milyar dolar oldu. Habertürk'ün haberine göre, geçtiğimiz 7 ayda Türkiye'den İran'a yapılan ve toplamda 6.2 milyar doları bulan altın ihracatı dış ticaret açığını aşağı çekmişti. Edinilen bigilere göre İran'a altın ticareti yapan Türk firmalar, Londra'dan altıkları altını bu ülkeye satıyorlardı. Ancak 7 ay sonunda ABD'nin dikkatini çeken bu ticaret geçen ay ABD'nin Londra'da bu ticarete müdahale etmesiyle kesilmek zorunda kaldı. Türk altın firmalarına Lonrda'dan İran'a satılmak üzere altın verilmedi. Bunun üzerine Türk firmaları da Dubai'ye ihracat yapılacağı kaydıyla aynı tutarda altını satın aldı. Dubai'ye satılan altınların bu ülkeden İran'a geçeceği ifade ediliyor. Bazı siyasetçiler ve ekonomistler İran'a gönderilen altınların bu ülkenin Türkiye'ye sattığı petrol ve doğalgaz karşılığı olduğunu savunuyor.
 
AÇIK YÜZDE 30 GERİLEDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre dış ticaret açığı ağustosta yüzde 30.5 gerileyerek 5.9 milyar dolar olurken, ilk 8 ayda dış ticaret açığı yüzde 21.2 azalarak 56.6 milyar dolar oldu. İhracat Ağustos'ta yüzde 14.5 artarak 12.8 milyar dolar, Ocak-Ağustos'ta yüzde 12.8 artarak 100 milyar dolar oldu. Ağustos ayında fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, 2.3 milyar dolarla kıymetli taşlar ve metaller oldu. Bankacılar Ağustos ayında ciddi bir düşüşle 1 milyar dolara yaklaşacak cari açığın son dönemde de piyasa beklentisinden düşük bir seyir izlediğine dikkat çekerken, cari açıkta beklentiden olumlu devam eden seyrin ise uzun vadede TL açısından olumlu bir gelişme olacağını da belirtiyorlar.Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri olurken, bu ülkeye yapılan ihracat 2011 yılı Ağustos ayına göre yüzde 753.8 artarak 2.2 milyar dolar oldu. Bu ülkeye yapılan altın ihracatı 1.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Verilere göre 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı 93.3 milyar dolardan 90.8 milyar dolara gerilerken analistler, Ağustos'ta kümülatif açıktaki düzelmenin hız kazandığına dikkat çektiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi