İkinci zam kapıda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “güncelleme” dediği 5.5 milyar liralık ÖTV artışından sonra, bu kez de yüzde 10.2’lik “yeniden değerleme” yola çıktı.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 10.2 olarak açıkladığı yeniden değerleme oranı, ‘yeni güncellemelerin’

İkinci zam kapıda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “güncelleme” dediği 5.5 milyar liralık ÖTV artışından sonra, bu kez de yüzde 10.2’lik “yeniden değerleme” yola çıktı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 10.2 olarak açıkladığı yeniden değerleme oranı, ‘yeni güncellemelerin’ kapıda olduğunu gösteriyor.

Bu aynı zamanda 2012’de trafik cezaları, pasaport, ehliyet ve noter harçları gibi birçok kalemde yüzde 10.2’lik vergi artışı yapılacağı anlamına geliyor. Bu oranın 5.5 milyar liralık ÖTV artışının üstüne gelmesi, birçok alanda yeni zamlara da kapıyı açıyor.

Ekim ayında belirleniyor

Vergi Usul Kanunu’nda yeniden değerleme oranı, “Yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre TÜİK tarafından tespit ve ilan edilen ÜFE endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığı’nca Resmi Gazete ile ilan edilir” şeklinde tanımlanıyor.

Bakanlar Kurulu’nun bu suretle tespit edilen had ve miktarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye, nispi hadleri ise iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirme yetkisi bulunuyor.

Hükümet yetkiyi kullanmadı

2010’da Maliye Bakanlığı’nca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden üretici fiyat endeksi, ekim ayı sonunda, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7.71 oranında artış göstermişti. Ancak Bakanlar Kurulu, geçen yılki motorlu taşıtlar vergisi düzenlemeleri hariç, uzun yıllardır bu yetkiyi kullanmadı.

2009 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 2.2 olarak belirlenmesi sonrasında, sadece 2010’un vergi düzenlemeleri sırasında bu yetki çerçevesinde motorlu taşıtlar vergisindeki artış yüzde 3.3 olarak belirlendi.

Kırmızı ışıkta geçen 15 TL daha fazla ceza ödeyecek

Mehmet Şimşek’i açıkladığı oran ışığında, zammın nasıl yansıyacağına ilişkin şu örnekleri vermek mümkün:

Halen 83 lira olan A, F, H sınıfı ehliyet harcı 91.3 liraya, B sınıfı ehliyet harcı ise 278 liraya çıkıyor.

Kırmızı ışıkta geçtiği için 140 lira ödeyen bir vatandaş, 1 Ocak 2012’den itibaren 155 lira ceza ödeyecek.

Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerine başvuru harcı 8.60 liradan 9.50 liraya; asliye mahkemeleri ve idare mahkemelerine başvuru ise 18.40 liradan 20 liraya yükselecek.

2011’de 2 bin 338 lira olan 5 yıllık silah ruhsatı taşıma harcı 2 bin 575 liraya, silah bulundurma ruhsat harcı ise 748 liradan yaklaşık 823 liraya yükselecek.

Bu yıl alkollü araç kullandığı için yakalananlar 590 lira ceza öderken, yeni yılda bu tutar 600 liranın üstüne çıkacak.

Hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara verilen 140 liralık ceza de 2012’de yaklaşık 150 liraya yükselecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi