İhracatta ilk kez!

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, ihracat Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolara geriledi. Böylece, ihracatta geçen yılın Ekim ayından bu yana ilk düşüş yaşanmış oldu.TİM'den yapılan

İhracatta ilk kez!

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, ihracat Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azalışla 12 milyar 875 milyon dolara geriledi. Böylece, ihracatta geçen yılın Ekim ayından bu yana ilk düşüş yaşanmış oldu.

TİM'den yapılan açıklamaya göre, ihracat Ocak-Kasım döneminde ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 artışla 144 milyar 267 milyon dolara, Kasım sonu itibarıyla son bir yılda da yüzde 4.4 artışla 157 milyar 441 milyon dolara yükseldi.

BÜYÜKEKŞİ: BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Sinop’ta açıkladığı kasım ayı ihracat verilerinde düşüş olması nedeniyle ihracatçıların başını öne eğmemesini istedi ve şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz günümüzde kullanılmayan Sinop Cezaevi, daha önce pek çok ünlü ismin kaldığı bir yerdi. Yazar ve şair Sabahattin Ali de onlardan biri idi. Şairin, hepinizin bildiği 'Aldırma Gönül' şiirinden bir dizeyle ihracatçılara seslenmek istiyorum: 'Başın öne eğilmesin, aldırma gönül aldırma…' Bizler de ihracatçılar olarak, bu ay yaşanan düşüşe aldırmayacağız ve başımızı öne eğmeden çalışmaya, üretmeye ve hedeflerimize doğru kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz."

OTOMOTİV YİNE LİDER

Kasım ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 845 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü kimyevi maddeler ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri izledi. Kasım ayında en fazla ihracat artışını ise yüzde 117 ile mücevher, yüzde 46 ile tütün ve yüzde 45 ile fındık sektörleri yakaladı.

Geçtiğimiz ay en fazla ihracat yapılan beş ülke Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve İran oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 7, Irak’a yüzde 23, İngiltere’ye yüzde 4 geriledi. İtalya’ya ihracat yüzde 2, İran’a ihracat yüzde 137 yükseldi.

İRAN'A İHRACAT HIZLI ARTIYOR

TİM açıklamasına göre, en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 137 ile İran’a yapıldı. Kanada’ya ihracat yüzde 90, ABD’ye ihracat yüzde 30, Cezayir’e ihracat yüzde 21 arttı. İlk 11 ayda ABD’ye önemli bir ihracat artışı yakalandı, ABD’ye ihracat yüzde 12 artış gösterdi.

Aynı şekilde İran’a ihracatta da ilk 11 ayda yüzde 53 artış yakalandı. İran’la 20 Eylül’de imzalanarak devreye giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile 150 ihraç kaleminde gümrük engelleri kalkıyor, bunun da iki ülke arasında hedeflenen 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaya katkı sağlaması bekleniyor.

KOCAELİ'NİN İHRACATI YÜKSELDİ

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 1 artış ile Kocaeli oldu. Manisa’nın ihracatı yüzde 0,1 gerilerken, Mersin’in yüzde 1, Gaziantep’in yüzde 2, Hatay’ın yüzde 3, İstanbul’un yüzde 4, Ankara’nın yüzde 5, Bursa’nın yüzde 9, İzmir’in yüzde 19 ve Denizli’nin ihracatı yüzde 20 geriledi. Sinop’un Kasım ayı ihracatı yüzde 10 gerileyerek 3,6 milyon dolara inerken, ilk 11 aylık ihracatı ise yüzde 20 artarak 33,6 milyon dolara yükseldi.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi