İhracat rakamları düşüyor

Yetki alanında Trabzon, Rize ve Artvin illerinin bulunduğu Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği'nden (DKİB) yapılan açıklamada, bu üç ilden 2009 yılı Ocak-Şubat aylarında yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 oranında bir düşüş yaşandı

İhracat rakamları düşüyor

Yetki alanında Trabzon, Rize ve Artvin illerinin bulunduğu Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği'nden (DKİB) yapılan açıklamada, bu üç ilden 2009 yılı Ocak-Şubat aylarında yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 oranında bir düşüş yaşandığı kaydedildi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Trabzon, Rize ve Artvin illerinden bu yılın Ocak-Şubat aylarını kapsayan ilk iki aylık döneminde 134 milyon 51 bin 143 dolar tutarında ihracat yapıldığını belirtti. Geçen yılın (2008) aynı döneminde 225 milyon 770 bin 219 dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, bu yıl yapılan ihracatta geçen yıla göre yüzde 41 oranında azalma yaşandığını ifade etti.

Yapılan ihracatın illere göre dağılımı hakkında bilgi veren Gürdoğan, Trabzon'dan 105 milyon 777 bin 117 dolar, Rize'den 25 milyon 123 bin 819 dolar, Artvin'den ise 3 milyon 150 bin 207 dolarlık ihracat yapıldığını ve geçen yıla göre Trabzon'dan yapılan ihracatta yüzde 32, Rize'den yapılan ihracatta yüzde 60, Artvin'den yapılan ihracatta ise yüzde 52 oranında bir azalma yaşandığını vurguladı.

Bölgeden yapılan ihracatın ürün dağılımıyla ilgili bilgi veren Gürdoğan, 52 milyon 240 bin 238 dolarla fındık ve fındık mamullerinin ilk sırada yer aldığını bunu 47 milyon 385 bin 666 dolarla yaş sebze ve meyve, 18 milyon 151 bin 83 dolarla madencilik ürünlerinin takip ettiğini kaydetti.

Ürün grubu olarak en büyük düşüşün sanayi ürünleri grubunda yaşandığını, bunu fındığın izlediğini belirten Ahmet Hamdi Gürdoğan, fındık ihracatında yüzde 48 oranında düşüş yaşandığını belirterek şunları kaydetti:

“Ancak, diğer tarım ürünleri ve özellikle yaş meyve sebze ürünleri ihracatında yüzde 60'lar düzeyinde bir artış yaşanmıştır. Bu artışta da en önemli etken, özellikle yakın komşu ülkelerde görülen ağır ekonomik kriz etkileri nedeniyle rakip ülkelerin bu piyasalardan çekilmesi sonucu, doğan talebin Türk ihracatçıları tarafından karşılanmasından kaynaklanmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi