Hurdaya 1.3 milyar Euro

AB üyesi 7 ülke, otomotivde rekor düzeyde düşen iç pazar satışlarını biraz olsun canlandırmak amacıyla toplam 1.3 milyar Euro'yu bulan "hurda araç indirimi"ni devreye aldı. 7 ülkenin bu önemli adımı, ihracatının yüzde 80'ini Avrupa'ya gerçekleştiren Türk

Hurdaya 1.3 milyar Euro
AB üyesi 7 ülke, otomotivde rekor düzeyde düşen iç pazar satışlarını biraz olsun canlandırmak amacıyla toplam 1.3 milyar Euro'yu bulan "hurda araç indirimi"ni devreye aldı. 7 ülkenin bu önemli adımı, ihracatının yüzde 80'ini Avrupa'ya gerçekleştiren Türk otomotiv sektörü için de önemli bir umut oldu.

GLOBAL krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen otomotivde, satışların rekor düzeyde düştüğü 7 Avrupa ülkesi finansal desteğin yanı sıra 'hurda teşviği'ni de devreye soktu. AB Komisyonu'nun, belirli yaşın üzerindeki araçların hurda teşviki yoluyla pazardan çekilmesine yönelik hazırladığı öneriyi uygulamaya koyan 7 ülke, yıl sonuna kadar satışları artırmak için 9 yaş ve üzeri araçlara 1000-2 bin 500 Euro arasında değişen teşvikler vermeye başladı. 7 ülkedeki hurda teşviğinin yıllık maliyetinin 1.3 milyar Euro'yu bulacağı vurgulanırken, bu uygulamanın etkisiyle satışlardaki rekor düşüşün mart ayıyla birlikte yavaşlayacağı belirtiliyor.

İhracatının yüzde 80'den fazlasını Avrupa'ya yapan Türk otomotiv sektörü için de 7 ülkenin hurda teşviki uygulaması umut oldu. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), "Esas olarak, üretimi ve tüketimi artırmayı hedefleyen Avrupa ve ABD'de alınan bu önlemlere benzer adımların öncelikle, AB ülkelerine göre daha büyük oranda daralan yurt içi pazarımızı canlandırabilmek amacıyla bir an önce uygulanmaya başlaması, krizin sanayimiz üzerindeki etkisinin asgari düzeye indirilmesi açısından önem taşımaktadır" mesajı verildi.

En fazla teşvik Almanya'dan

Almanya hükümetinin 12 Ocak'ta başlattığı 2009 sonuna kadar geçerli hurda teşviği kapsamında, 9 yaşından büyük otomobillerin en az Euro 4 motora sahip yeni bir araçla veya en fazla 1 yaşındaki araç ile değiştirilmesi kaydıyla, araç başına 2 bin 500 Euro hurda indirimi sağlayacak. Araç başına 2 bin 500 Euro'luk teşviğin toplamda 500 miyon Euro'luk bir maliyet çıkaracağı hesaplanıyor.

Fransa'dan 220 milyon Euro

Fransa, 10 yaşından büyük otomobillerin, en az 160g/km CO2 emisyon değerine sahip yeni araçlarla değiştirilmesi kaydıyla, araç başına 1000 Euro hurda indirimi sağlıyor. Aynı hurda indirimi, 10 yaşından büyük hafif ticari araçlara da uygulanıyor. 2008 Aralık'ta başlayan ve 2009 sonuna kadar geçerli hurda teşviğinin, Fransa'ya toplam maliyetinin 220 milyon Euro olacağı tahmin ediliyor.

İspanya, diğer ülkelerden farklı olarak teşviği faizsiz krediyle yapıyor. 10 yaşından büyük veya 250 bin kilometrenin üstündeki araçların, otomobil için en az 140 g/km, hafif ticari araç için 160 g/km emisyon değerine sahip ve satış fiyatı maksimum 30 bin Euro olan yeni araçla değiştirilmesi kaydıyla, 10 bin Euro'luk kısmı faizsiz kullandırılacak, 5 yıl süreli fon sağlanacak. 2009 Temmuz ayına kadar devam edecek olan bu uygulamanın, maksimum 5 yaşındaki aracın, en az 15 yaşındaki araç ile değiştirilmesi durumunda da geçerli olacağı belirtiliyor.

Portekiz'de ise, minimum 10 yaşındaki araç için 1000 Euro ve minimum 15 yaşındaki araç için 1250 Euro hurda teşviği veriliyor. Teşvikte yeni araçlarda 140 g/km emisyon değeri aranıyor.

Romanya da yıl sonuna kadar minimum 10 yaş ve üzeri araçlar için 1000 Euro'luk hurda indirimi başlattı. Romanya hükümeti, 60 milyon Euro kaynakla 60 bin aracı hurdaya çıkaracak.

En son İtalya uyguladı

Avusturya'da 13 yaş ve üzeri araçların, minimum Euro4 normundaki yeni araçlarla değiştirilmesi kaydıyla 1500 Euro hurda teşviği uygulamaya başladı. Teşviğin maliyetinin 45 milyon Euro olacağı tahmin ediliyor.

İtalya ise 10 yaş ve üzerindeki araçlar için 1500 Euro'luk hurda teşviki uygulamasını başlatıyor. Teşvikin maliyetinin 300 milyon Euro olacağı kaydedilirken, kapsamı ve süresiyle ilgili detaylar açıklanmadı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi