Hidrojen enerjili mobil araç

Türkiye'nin ilk hidrojen enerji ticari hibrit mobil aracı, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Yavuz Soydan koordinatörlüğünde üretildi. Aracın test sürüşleri yapılarak UNIDO onayından geçtiği açıklandı. Birleşmiş Milletle

Hidrojen enerjili mobil araç

Türkiye'nin ilk hidrojen enerji ticari hibrit mobil aracı, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Yavuz Soydan koordinatörlüğünde üretildi. Aracın test sürüşleri yapılarak UNIDO onayından geçtiği açıklandı.

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) tarafından hidrojen enerjisinin yaygınlaştırılması ve hidrojene dayalı enerji teknolojilerinin geliştirilmesini sağlamak üzere Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Yavuz Soydan koordinatörlüğünde Türkiye'nin ilk hidrojen enerjili ticari hibrit mobil aracı üretildi.

Proje Koordinatörü Yavuz Soydan, geliştirilen aracın hibrit (karma/melez) bir teknolojiye sahip ve üç farklı enerji kaynağından ayrı ayrı veya istenirse birlikte çalışabilecek yapıda olduğunu söyledi. Kriz döneminde gerçekleştirilen bu projenin 2009 sonunda uygun maliyetle seri imalata hazır hale geleceğini ve aracın değişik modelleri ile trafiğe çıkabileceğini belirten Soydan, şöyle konuştu: "Araç hem iç hem dış ortamlarda kullanılmaya uygun tasarlanmıştır. Araç öncelikle engellilerin kullanımı için tasarlanmıştır. Fakat şehir içi ulaşımında, yük taşımada ve hobi aracı olarak kullanılabilecek bir yapıdadır. Aracın hızı 50 kilometre, sürüş menzili 200 kilometre ve iki kişi taşıma kapasitelidir. Hidrojen enerjisi ile çalışma durumunda egzoz emisyonları ve gürültü kirliliği oluşmamakta ve enerji maliyeti önemli oranda düşmektedir."

Geliştirilen araç, 20-24 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenecek dünyanın en önemli fuar ve kongre organizasyonlarından biri olan Hannover Messe'de sergilenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi