Hastaneye para ödemeyin!

Bilindiği üzere 1 Ekim itibariyle sağlıkta katılım payı dönemi başladı. Memurlar hariç, diğer sigortalılar devlet hastanelerinde 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL ve özel hastanelerde 10 YTL katılım payı ödey

Hastaneye para ödemeyin!
Bilindiği üzere 1 Ekim itibariyle sağlıkta katılım payı dönemi başladı. Memurlar hariç, diğer sigortalılar devlet hastanelerinde 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL ve özel hastanelerde 10 YTL katılım payı ödeyecekler.

Katılım payını muayene farkı ve ilaç katkı payı ile karıştırmayın. Katılım payı ilaç alırken eczanede ilaç farkı ile birlikte ödenecek. Eczacı, hastaneden tahsil ettiği bu parayı SGK'nın hesabına yatıracak veya SGK tarafından eczacıya yapılacak ödemeden mahsup edilecek.

Birinci basamağı tercih edin!

Burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi, yukarıda bahsi geçen katılım payı, birinci basamak resmi sağlık kuruluşları ve aile hekimi muayenelerde alınmayacak. Yani;

- Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri,

- Sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi,

- Sağlık Bakanlığı ile aile hekimliği sözleşmesi yapmış aile hekimleri,

- 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin medikososyal birimleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birinci basamak sağlık ünitelerinde muayene olur ve ilaç yazdırırsanız katılım payı ödemeyeceksiniz. Bu yüzden okurlarımıza, zorunlu olmadığı taktirde, küçük çaplı muayene ve ilaç yazdırma gibi durumlar için hastanelere gitmemelerini tavsiye ediyoruz.

Muayene olmadıysanız protokolü iptal ettirin!

Memurlar dışındaki sigortalıların katılım payı ödememek için dikkat etmeleri gereken bir nokta daha var. Diyelim ki devlet, özel ya da üniversite hastanesine gittiniz. Hasta kabul işlemleriniz yapıldı ve size bilgisayardan bir protokol numarası verildi. Normalde siz bu numara ile ilgili bölüme gidip muayene, tahlil ya da tetkik yaptıracaksınız. Ancak bir şekilde işleminizi yaptıramadınız veya muayeneden vazgeçtiniz.

Bu taktirde mutlaka hasta kabule başvurup protokol numaranızı iptal ettirmeniz gerekiyor. Aksi halde muayene olmadığınız halde katılım payı ödemek zorunda kalacaksınız. O gün için eczaneye gitmemiş olsanız bile, muayene katılım payı sizin SGK'daki hesabınıza borç yazılacak. Emekliyseniz maaşınızdan kesilecek, çalışıyorsanız eczaneye ilk uğramanızda karşınıza çıkacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi