Hamsi Gürcistan'a kaçtı!

Palamutta umduğunu bulamayan Sinoplu balıkçılar, hamsinin Gürcistan'a geçmesiyle bu yıl av sezonunu erken kapattı. Limandan ayrılan kayıkların hemen hemen boş döndüğüne işaret eden Sinoplu balıkçı Talat Baş, "Şu an Karadeniz'de balık haylı azaldı. İstavri

Hamsi Gürcistan'a kaçtı!
Palamutta umduğunu bulamayan Sinoplu balıkçılar, hamsinin Gürcistan'a geçmesiyle bu yıl av sezonunu erken kapattı.

Limandan ayrılan kayıkların hemen hemen boş döndüğüne işaret eden Sinoplu balıkçı Talat Baş, "Şu an Karadeniz'de balık haylı azaldı. İstavrit belli miktarda var ancak o da masraflarını karşılamıyor. Hamsi ise Gürcistan sularına geçti. Gürcistan sularına geçen 20 kadar tekneden hamsi geliyor." dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Koyuncu ise, gelecek yıllara garanti sağlamak adına kota konularak avlanmak gerektiğini ifade ederek, "Hamsinin 300 bin tondan fazla avlanmaması gerekiyor. Bizim çalışmalarımız da bu yönde devam ediyor. Sadece av miktarının değil, avcılık yapacak tekne miktarının da sınırlandırılması ve tekne başına av miktarının yükseltilmesi de balıkçıyı mağdur etmeyecektir. Böyle davranılması balık stoklarının geleceğini de teminat altına alacaktır. Geçen yıl balıkçıların kendi arasında anlaşarak belirledikleri kota var. Ancak bu kota çok fazla sonuç vermiyor." diye konuştu.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimleri Bölümleri Başkanı Prof. Dr. Levent Bat ise 2006-2007 balıkçılık sezonunda Karadeniz'in kuzeyinin güneyine göre daha önce soğumaya başladığını dile getirerek, "Bizim kıyılarımız erken soğuduğundan dolayı hamsi daha iyi geldi. Bu nedenle Ukrayna'ya göre daha fazla hamsi avladığımızı ortaya çıkarmıştır. Yine 2006-2007 yılı balıkçılık sezonunda hamsinin besini oldukça iyiydi. Fazla besini vardı. Bu besinden dolayı hamsi yağlanması arttı. Özellikle yağlanma optimum derecede çıktı. Bu da hamsinin yüzde 14 oranında yaş ağırlık olarak bu değerlere çıktığını gördük." diye konuştu.

Bu sezon özellikle kasım ayında bol miktarda hamsi avlandığının altını çizen Prof. Dr. Bat, "Kasım ayında hamsideki yağlanma oranının üniversitemizde yapılan çalışmalar sonucunda daha fazla olduğunu gördük. Ancak aralık ve ocak ayında bu yağ oranları düşmeye başladı. Dolayısıyla hamsi kaybolmaya başladı. Yani başka kıyılara doğru göç etmeye başladı ve şu anda da Gürcistan sularında olduğunu söyleniyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi