Hacısalihoğlu’ndan iş dünyasına çağrı

Hacısalihoğlu iş dünyasını istihdam teşviklerinden yararlanmaya çağırdı.

Hacısalihoğlu’ndan iş dünyasına çağrı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 3 yıl süreyle uygulanacak olan yeni istihdam teşviklerinin iş dünyasına büyük kolaylıklar sağlayacağını belirterek, “Tüm iş dünyasını yeni istihdam teşviklerinden yararlanmaya çağırıyorum. Ayrıca firmalarımız geriye dönük istihdam teşviklerini de değerlendirmelidir” diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de iş dünyasının istihdam teşvikleri konusunda bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yayınladı. TOBB’un açıklaması şöyle:

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2018

14 Aralık 2017’de Sayın Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinde düzenlendiğimiz İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreninde en çok istihdam sağlayan illerimize, sektörlerimize ve firmalarımıza ödüllerini takdim ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız, burada 2018 yılında uygulanacak istihdam teşviklerini açıklayarak Türk iş dünyasına yeni bir çağrıda bulundu. 2017’de 1,5 milyon ilave istihdam sağlayan Türk özel sektörüne yeni bir hedef gösterdi.

Bu hedefe ulaşmak için, iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu yeni istihdam teşvikleriyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar sonucunda iş dünyası olarak ihtiyaç duyduğumuz istihdam teşviklerine ilişkin yasal düzenlemeler TBMM’de kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YENİ İSTİHDAM TEŞVİKLERİ NELER GETİRİYOR?

Özellikle iş dünyamızın açısından daha anlaşılır olması için yeni istihdam teşviklerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz. Yeni istihdam teşvikleri 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 arasında, yani 3 yıl süresince uygulanacak. İlave istihdam teşvikleri ile işverenler olarak biz sadece işçimizin maaşını ödeyeceğiz, tüm vergi ve SGK primlerini devletimiz karşılıyor. Yani ilave istihdamda vergi ve prim sıfır.

Hacısalihoğlu’ndan iş dünyasına çağrı

Bir diğer teşvik de “Bir Senden, Bir Benden”. İmalat sanayide faaliyet gösteren mikro ölçekli işletmeler ve esnaflar için çok önemli bir teşvik.

Hacısalihoğlu’ndan iş dünyasına çağrı

İstihdam teşviklerinin yanında “Mesleki Eğitim ve İşbaşı Eğitim” programlarına ilişkin teşvik ve destekleri de bu şekilde özetleyebiliriz.

Hacısalihoğlu’ndan iş dünyasına çağrı

Tüm bu teşviklere ilave olarak 2018’de 9 ay boyunca işverenlere aylık 100 TL asgari ücret desteği verilecek. Bu teşvikle toplamda işverenlerin üzerinden yaklaşık 10 milyarlık bir yük kalkmış olacak.

Bu teşviklerle birlikte, TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak bize düşen, Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedef doğrultusunda durmadan çalışmaktır. Türk özel sektörünün, üyelerimizin 2018’de de istihdam konusunda üzerine düşeni yapacağına yürekten inanıyorum.

TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak İstihdam Seferberliği’nde olduğu gibi, YOİKK’te olduğu gibi, TOBB Nefes Kredisi’nde olduğu gibi, KGF kefaletinde olduğu gibi, Türkiye’nin Otomobili’nde olduğu gibi devletimizin bize verdiği her görevde Türk özel sektörü adına çalışmaya devam edeceğiz.

GERİYE DÖNÜK İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMAYI UNUTMAYIN

Burada hem bir öz eleştiri hem de bir uyarı yapmak istiyorum. İş dünyası olarak zaman zaman teşviklerin yetersizliğinden şikayet ediyoruz. Ancak gördük ki, geçmişten bu yana iş dünyası birçok istihdam teşvikinden yararlanmamış. Türkiye’nin en kurumsal şirketleri bile istihdam teşviklerinden yararlanmamış. Sonunda şirketlerimiz bu işin farkına vardı. Ancak devlet de bu işin farkına vardı ve torba kanunda bir düzenleme yaptı ve bir sınırlama getirdi.

Torba Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Nisan tarihinden önceki dönemde tüm şartları taşıdığı halde 5510 sayılı, 4447 sayılı, 6111 sayılı kanunveya diğer kanunlarla sağlanan istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış üyelerimizin en geç 31 Mayıs’a kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurması gerekiyor.

Bu başvuruyla; üyelerimiz, geçmiş dönemde yararlanmadıkları istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanabilecek.

Normalde geriye dönük istihdam teşviklerinden yararlanmak için başvuru süresi 1 aydı. Üyelerimizin mağdur olmaması için harekete geçtik. Sağ olsun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız ve Maliye Bakanımız bizi kırmadı ve 2 aylık bir süre tanınmış oldu.

1 Haziran’dan sonra gerekli tüm koşulları sağlayan üyelerimiz; istihdam teşviklerinden yararlanılmayan dönemi takip eden 6 ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi şartlarıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla 6 aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi