Fındıkta Üretici Mağduriyeti

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, randıman ve rutubet oranına bağlı fiyat farkları arasındaki makasın daraltılarak üretici mağduriyetinin önlenmesi için fındık üreticisi lehine kararlar aldıklarını belirtti.Kemaloğlu, yaptığı ya

Fındıkta Üretici Mağduriyeti

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, randıman ve rutubet oranına bağlı fiyat farkları arasındaki makasın daraltılarak üretici mağduriyetinin önlenmesi için fındık üreticisi lehine kararlar aldıklarını belirtti.

Kemaloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TMO'nun, 2007-2008 fındık alım döneminde alım esaslarını belirlerken, randımanı yüksek, buruk oranı ve rutubeti düşük ürünlere daha fazla fiyat ödeyerek kaliteyi teşvik edici bir politika belirlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Ancak, fındık hasat sezonunun devam ettiği ve ürünlerin pazara sunulduğu bugünlerde, kurumumuz tarafından yapılan alımların randıman ortalamasının bazı bölgelerimizde yüzde 46-47 arasında gerçekleştiği görüldü. Üreticilerle yapılan görüşmelerde, sanayici ve tüccarlar ile Fiskobirlik tarafından yapılan alımlarda da benzer sonuçlara ulaşıldığı beyan edilmiştir. Söz konusu fiyatlandırmaya bağlı olarak piyasada fiyatların aşağıya çekilmesi yönünde spekülasyon oluşturulduğu da müşahede edilmiştir.''

Kemaloğlu, bu yıl yaşanan olumsuz iklim şartlarına bağlı olarak, fındıkta ağırlıklı randıman ortalamasının düşük seyrettiğini de belirterek, şöyle devam etti:

''Bu nedenle üreticilerin eline geçen ürün bedellerinden yapılacak kesinti oranının azaltılması ve randıman ile rutubet oranına bağlı fiyat farkları arasındaki makasın daraltılarak üretici mağduriyetinin önlenmesi için fındık üretici lehine bazı kararlar aldık. Bu kararlara göre, sağlam iç oranının her yüzde bir artış veya düşüşünde 0.10 YTL ilave ödeme veya kesinti yapılacak. Her 2 buruşuk iç fındık bir sağlam iç fındık olarak değerlendirilecek. Rutubet yüzde 5'in altında ise kesinti yapılmayacak. Yüzde 5 ila yüzde 6 arasında sadece 0.10 YTL kesinti yapılacak. Geçen yıl üreticilerden yapılan yüzde 1 fire kesintisi bu yıl uygulanmayacak.''

Kemaloğlu, fındık üreticilerinin alın teri ürünleri en iyi fiyattan satılması için her türlü önlemi aldıklarını, fındık piyasasında uzun dönemli piyasa istikrarı için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini de kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler