Fındık ihracatına Trabzon damgası

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan 2012 ve 2013 fındık ihraç sezonunda ihraç edilen fındığın yüzde 37’sinin Trabzon ihracatçıları tarafından ihraç edildiğini söyledi.  Trabzon’dan yapılan fındık ihracatında ihracat hac

Fındık ihracatına Trabzon damgası
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan 2012 ve 2013 fındık ihraç sezonunda ihraç edilen fındığın yüzde 37’sinin Trabzon ihracatçıları tarafından ihraç edildiğini söyledi. 
 
Trabzon’dan yapılan fındık ihracatında ihracat hacmi ve çeşitliliğinin her geçen gün artmasının ihracatçıların en önemli performansı olarak kendini gösterdiğini belirten DKİB Başkanı Gürdoğan, “Türkiye genelinde en çok fındık ihraç eden firmanın da Trabzonlu olması ve ilk 10 firma içinde Trabzon ilinden 4 firmanın yer alması Trabzon ilini her geçen gün fındık ihracatında ön plana çıkarmaktadır” dedi.
 
Yıllık bazda Trabzon ili toplam ihracatında da fındığın ön planda olduğuna işaret eden Gürdoğan, il toplam ihracatının yüzde 61’inin fındık ve mamulleri ihracatından oluştuğunu kaydetti.
 
Gürdoğan, Trabzon’dan 656 bin 332 dolar tutarından fındık ihracatı gerçekleştiğini kaydederek, “Bilindiği üzere, Doğu Karadeniz Bölgemizin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan fındığın ihracatında önceki yıllar ihraç sezonunda olduğu gibi bu yılki sezonda da Trabzon ili en çok fındık ihraç eden il olarak ön plana çıktı. 1 Eylül 2012 de başlayıp 31 Ağustos 2013 tarihinde sona eren fındık ihraç sezonunda ülkemizden ihraç edilen 302 bin ton karşılığı 1 milyar 757 milyon 190 bin dolar tutarındaki fındığın miktar ve değer bazında yüzde 37’si Trabzonlu ihracatçılarımız tarafından ihraç edildi. Bu ihraç sezonunda, Trabzonlu ihracatçılarımız tarafından 112 bin 852 ton karşılığı 656 bin 332 dolar tutarında fındık ihracatı gerçekleştirildi. Trabzon ilinden İhraç edilen fındığın yüzde 70’i Avrupa Birliği Ülkelerine ihraç edilirken kalan kısmı Rusya, Çin, ABD, Brezilya gibi diğer üçüncü ülkelere ihraç edildi” ifadelerini kullandı.
 
Fındık üreticilerinin bahçelerini yenilemesi ve gerekli bakımları yapması gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, “Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olan ve dünya piyasalarında da hakim durumda olduğumuz fındık ihracatımızda ihracatçılarımızın göstermiş olduğu bu başarı yanında, üretim aşamasında da yeniden yapılandırma ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun içinde de üretim aşamasında özellikle birim başına verimi yüksek olan yeni türlerin geliştirilmesi, yaşlanan bahçelerin yenilenmesi ve bunun içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu konularda üreticiyi teşvik eden destekleme mekanizmalarını uygulamaya koyması gerekmektedir.
 
Sürekli yaşlanan fındık bahçelerinin yenilenmemesi ve gerekli bakımların düzenli yapılmaması nedeniyle ürün kalitesinde her geçen gün düşüşler yaşandığı gibi birim başına verimde düşmektedir. Bundan dolayı, üreticiye üretimi ve kaliteyi artırıcı destekleme modellerinin ve teşvik mekanizmalarının uygulanması büyük önem ihtiva etmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi