Fındığı emanete vermeyin

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, 2008 ürünü fındık piyasasında bazı sıkıntıların bulunduğunu belirterek, bunların başında üreticinin fındığını aşırı miktarda emanete bırakması ve kendisine ait olan belgelerini başkalarına kulland

Fındığı emanete vermeyin

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, 2008 ürünü fındık piyasasında bazı sıkıntıların bulunduğunu belirterek, bunların başında üreticinin fındığını aşırı miktarda emanete bırakması ve kendisine ait olan belgelerini başkalarına kullandırmasının geldiğini ifade etti.

Arslantürk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu görüşleri savundu ve üreticilere çağrı yaptı:

“Fındık sezonunun yaklaşık bir aylık bölümü geride kaldı. TMO'nun vermiş olduğu başlangıçtaki 4 YTL'lik brüt fiyata rağmen, piyasada fiyatlar 2.5 YTL civarında seyrediyor. Her ne kadar bu fiyat piyasa tarafından arz-talebe göre oluşturulmuş olarak görünse de, burada sektörün en önemli parçalarından biri olan üreticinin yanlışı da bulunmaktadır. Bu yanlış, üreticinin fındığına belirli bir stratejide sahip çıkamamasından kaynaklanmaktadır. Bunların başında da, fındığın emanete bırakılmasından bir türlü üreticinin vazgeçmemesi gelmektedir. Üreticiler fındığını gelişigüzel emanete bırakarak, hem sermaye yapısı yeterli olmayan sektörde her türlü yanlışı yapabilecek bir tacir diye geçinen kitle yaratmakta, hem de piyasada spekülasyonlara neden olmaktadır.

Bu durum, yani gelişigüzel fındığı emanete bırakma davranışı, üreticinin fiyatların yükselme beklentisine de tam tersi etki yapmaktadır. Ayrıca, üreticilerimiz, TMO'ya fındık vermede istenen Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve üretici belgelerini çeşitli şekillerde bu tür ticaret yapanlara vermektedirler. Bu da, üreticiye tanınan hakkın yanlış olarak başkasına kullandırılması sonucu doğurmakta ve de sektöre vurgun yapma niyeti ile kısa süreli girenlere adeta destek sağlamaktadır.

Tabidir ki, bunun sonucunda da hem fındığın değer kazanması engellenmekte, hem de üretici kendine ait olan hakları başkasına kullandırarak haksızlığa sebep olmaktadır.Hemen hemen her açıdan, çok karmaşık bir piyasanın yaşandığı sezonda üreticilerimize emanet konusundaki çağrımızı tekrarlıyoruz. Üreticiler olarak, fındığın fiyatını, ürününe sahip çıkarak belirleme hak ve şansın bulunmaktadır. Fındığına sahip çıkmak için, öncelikle emanete fındık vermeyeceksin.

Elindeki belgenin peşinde koşanlara tepki koyarak, “Ben fındığıma sahip çıkıyorum. Elimden geleni yapıyorum” diyeceksin. Aksi takdirde, bugüne kadar vücuda gelen yanlışlar devam edecek ve iyi niyetli olmayanların seni yutmak, hakkını gasp etmek için yaptıklarına boyun eğeceksin. Fındık üreticisi öncelikle hakkına sahip çıkmak için üzerine düşen görevleri yerine getirmeli ve fındığı emanete bırakmamanın da bunun en önemli parçalarından biri olduğunu unutmamalıdır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi