Faizin fazini ödemeye son!

Tasarının 8. maddesinde yapılan değişiklikle, üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerli olac

Faizin fazini ödemeye son!

Tasarının 8. maddesinde yapılan değişiklikle, üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerli olacağı hüküm altına alındı.

Böylece yasa yürürlüğe girdiğinde tacirlik yapmayan normal vatandaşların kredi kartlarına bileşik faiz uygulanması tarihe karışacak. Bileşik faiz sadece cari hesaplarla ve her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerli olacak. Bunun dışında işletilen faizler yok hükmünde sayılacak.

ÜÇ KRİTERE BAĞLANDI

Kabul edilen önergeyle, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın 8. maddesinin kenar başlığı, “Oran serbestisi ve bileşik faizin şartları” şeklinde değiştirilerek sil baştan yazıldı. Bileşik faiz konusunda bundan sonra izlenecek yöntem şu üç kritere bağlandı:

Üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerli olacak. Bu fıkra sözleşenleri tacir olmayanlara uygulanmayacak.

Tüketicinin korunmasına ilişkin hükümler saklı kalacak. n Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarına aykırı olarak işletilen faiz 'yok' hükmünde olacak.

Vatandaş 'tacir değilim' diyecek

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın 8.maddesinde getirilen “bileşik faizİ düzenlemesinin sadece tacirler için uygulanacağını söyledi. İyimaya, şu bilgiyi verdi: “Yasa yürürlüğe girdiğinde normal vatandaşların kredi kartlarında bileşik faiz uygulanmayacak. Normal vatandaşlar, kanunun verdiği hakkı kullanmaları için bankacılara “tacir değilim” diyecek.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler