Faiz Düşecek Kredilere Dikkat

Merkez Bankası, yıllık enflasyon tahminini 0.2 puan artışla yüzde 6'ya çıkararak, enflasyon hedefinin üst sınırına dayandı. Aşağı ve yukarı doğru 2 puan pay ile yüzde 4 enflasyon hedefi olan Merkez Bankası, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda enflasyon tahm

Faiz Düşecek Kredilere Dikkat

Merkez Bankası, yıllık enflasyon tahminini 0.2 puan artışla yüzde 6'ya çıkararak, enflasyon hedefinin üst sınırına dayandı. Aşağı ve yukarı doğru 2 puan pay ile yüzde 4 enflasyon hedefi olan Merkez Bankası, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda enflasyon tahminini, orta noktası yüzde 6 olmak üzere en az yüzde 5.1, en çok yüzde 6.9 aralığı olarak belirledi. Merkez, yılın ilk raporunda orta noktası için yüzde 5.1, ikinci raporunda yüzde 5.8 enflasyon tahmininde bulunmuştu.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, tüketicileri, faizlerin düşecek olması nedeniyle uzun vadeli kredi almamaları için uyardı. Yılmaz, şöyle konuştu: "Faiz oranlarına baktığımızda ise ihtiyaç kredilerinin faiz oranları yatay seyrederken, konut ve taşıt kredilerinin faiz oranlarında azalışın devam ettiğini görmekteyiz.

İlerleyen dönemde ipoteğe dayalı konut kredileri uygulamalarının gelişmesi ve bankalararası rekabetin artmasıyla, kredi faizlerini daha da düşürecek bir rekabet ortamının oluşması beklenmektedir." Durmuş Yılmaz, enflasyonu etkileyecek koşullara göre faiz indiriminin öne alınabileceği gibi ertelenebileceğini de belirterek, piyasaya da, "Ekimde kesinlikle faiz indirimi olacak beklentisine girmeyin" mesajı verdi. Bütçeyi tek seferlik gelirlerin kurtardığını kaydeden Yılmaz, hükümete harcama uyarısında bulundu.

Uluslararası mali piyasalarda ulaşılan tarihi rekor değerlerin sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin giderek daha fazla gündeme geldiğine dikkat çeken Yılmaz, ABD'de piyasa faizlerinde ve oynaklıklarında görülen artış ile emlak piyasasında yaşanan sıkıntıların da önemli belirsizlik unsurları olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: "Önümüzdeki dönemde, kasırga sezonunun başlayacak olması, OPEC kotalarında yukarı yönlü uyarlamaya gidilmemesi ve Nijerya kaynaklı sıkıntıların devamı ham petrol fiyatlarında ani yükselişlere neden olabilecek olası gelişmeler olarak görülmektedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler