Fahri müfettişler ceza uydurmuş

 353’ünün alkollü araç kullandığı, 80’inin husumet duyduğu kişilere ceza uydurduğu belirlendi. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporda trafik suçlarını en aza indirmek için görev verilen fahri trafik müfettişlerinin de çok sayıda trafik ihlaline karışt

Fahri müfettişler ceza uydurmuş

 

353’ünün alkollü araç kullandığı, 80’inin husumet duyduğu kişilere ceza uydurduğu belirlendi. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporda trafik suçlarını en aza indirmek için görev verilen fahri trafik müfettişlerinin de çok sayıda trafik ihlaline karıştığı ortaya çıktı.
 
Sürücülerin trafik işaret ve kurallarına uymasını sağlamak için devreye sokulan fahri trafik müfettişliği uygulaması düşündürücü sonuçlar doğurdu. Trafikte kural ihlallerini tespit edip ceza yazma yetkisi tanınan fahri müfettişlerin alkollü direksiyon başına geçtikleri ve aşırı hızdan radara yakalandıkları ortaya çıktı. Uygulamanın başladığı 2007'den bugüne kadar bin 511 fahri trafik müfettişinin görevine son verildiği anlaşıldı. Aralarında hakim, savcı, öğretim üyesi ve avukat bulunan müfettişlerin yaptıkları trafik ihlalleri "Bu kadarına da pes" dedirtti.
 
ALKOLLÜ YAKALANDILAR 
 
İçişleri Bakanlığı, trafik güvenliğinin sağlanmasına sivil katkı amacıyla 6 yıl önce hayata geçirilen fahri trafik müfettişliği uygulaması hakkında çarpıcı bir rapor hazırladı. Halen ülke genelinde 19 bin 471 fahri trafik müfettişinin görev yaptığına dikkat çekilen raporda, müfettişlerin karıştığı trafik ihlalleri tek tek sıralandı.
 
BİN 511 KİŞİYE İHRAÇ
 
Rapora göre alkollü araç kullanan 353, eğitime katılmayan 388, asli kusurlu trafik kazasına karışan 9, bir yıl içerisinde toplam 5 kez hız sınırını aşan 45, görevini suistimal eden 80 fahri trafik müfettişinin görevine son verildi. 313 müfettiş vefat ederken 223'ü de istifalarını verdi. Adalet Bakanlığı kararı ile 30, trafik polisine görevi sırasında müdahalede bulunan 19 müfettiş uzaklaştırıldı. Trafik ekibine kimliğini göstermemesi gerektiği halde gösterenlerin de içinde bulunduğu 51 müfettişin çeşitli nedenlerle ilişiği kesildi. Böylelikle toplam bin 511 fahri trafik müfettişine görevden el çektirildi.
 
Titizlikle çalışan çok
 
Bakanlık yetkilileri, 975 fahri müfettişin hatasından ötürü 19 bin 471 müfettişin aynı kefeye konulamayacağına vurgu yaparak, trafik müfettişlerinin büyük bir kısmının görevini titizlikle yürüttüğünü ifade etti. Raporda, fahri trafik müfettişlerinin 2012'de yazdıkları trafik ihbar tutanağı sayılarına yer verildi. Fahri müfettişler geçen yıl 91 bin 859 ceza ihbar tutanağı düzenledi. Bunlardan 84 bin 268'i trafik ekiplerince idari para cezası karar tutanağına çevrilerek sürücülerin adreslerine gönderildi. 7 bin 591 ihbar tutanağının usulüne uygun düzenlenmediği için ceza tutanağına çevrilmediği anlaşıldı. Fahri müfettişlerin 2012'de tuttuğu trafik suçu ihbar tutanağının 2011'e göre yüzde 53.4 arttığı belirtildi.
 
Tartıştıklarına ceza yazdılar
 
Görevini suiistimal etmek suçundan görevden el çektirilen 80 fahri trafik müfettişinin kişisel sorunları bulunan kişilere, kırmızı ışık ve park ihlali ile araç kullanırken cep telefonu ile konuşmaktan ceza yazdığı öne sürüldü. Aynı ihlallerden ceza yazılan sürücülerin şikayeti üzerine başlatılan idari incelemelerde fahri müfettişlerin kasıtlı davrandığı belirlendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler