EYT'de prim eksiği olanlara kötü haber: Doğum ve askerlik borçlanması arttı

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 asgari ücret tutarı belli oldu.

EYT'de prim eksiği olanlara kötü haber: Doğum ve askerlik borçlanması arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yılda asgari ücreti 8 bin 506,80 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Asgari ücrete yapılan yüzde 54,65'lik zam sonrası EYT'lilere ise kötü haber geldi. Prim gün sayısı yeterli olmayanların ödemesi gereken doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücretteki zamma paralel oranda arttı. İşte emeklilik planı yapanların yeni yılda ödeyecekleri borçlanma miktarı..

Asgari ücret maratonu resmen sona erdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dün gerçekleştirdiği dördüncü toplantı sonrası gözler Beştepe'ye çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün öğle saatlerinde kameraların karşısına geçerek yeni asgari ücreti kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, 2023 asgari ücreti yüzde 54,54 oranında zamla net 8 bin 506 lira olarak belirlendi. Bu seneki hesaplamalarda brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücretin bin 401 lira 12 kuruşu SGK primi, 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Böylece net asgari ücret, toplam bin 501 lira 20 kuruşluk kesintiyle beraber net 8 bin 506 lira seviyesine yükseltildi.

Yeni asgari ücretin açıklanmasıyla beraber işsizlik ödeneğinden Genel Sağlık Sigortası primine, kıdem tazminatından staj ücretlerine kadar birçok kalemde değişiklik yaşandı. Onlardan biri de askerlik ve doğum borçlanması oldu.

2023 ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?
Hükümetten yasa için somut adım bekleyen ancak umutları yeni yıla sarkan milyonlarca EYT'li üzecek gelişme yaşandı. Asgari ücret zammından sonra askerlik ve doğum borçlanması oranları güncellendi. Buna göre söz konusu borçlanma tutarına yüzde 55 zam geldi.

Emekli olmak isteyen fakat prim gün sayısı az olanlara tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı değişti. Mevcut durumda;

en düşük 69 lira olan borçlanma tutarı yüzde 55 zamla 106,95 liraya
en yüksek 517 lira olan borçlanma tutarı ise 801,35 liraya yükseldi.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
Askerlik borçlanması,e-Devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinden borçlanma talep dilekçesini indirip doldurduktan sonra kurumun ilgili birimlerine başvuru yaparak gerçekleştirilebiliyor.

Doğum borçlanmasında ise; ilk kez 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak,

Kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabiliyor.

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılabiliyor.

EYT YASASI 2023'E KALDI
Dğer yandan hükümetin EYT yasasını yılbaşından önce tamamlayacağını açıklamasıyla beklenti içine giren milyonlarca vatandaşın umutları 2023 yılına kaldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi 26 Aralık-3 Ocak tarihlerinde tatil kararı alınca Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi yeni yıla sarktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi