Evde enerji tasarrufu için 10 ipucu

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmanın gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha etkili olduğunu söyledi.Enerji kullanımının sık aralıklarla otomatik ölçülmesi, tüketim

Evde enerji tasarrufu için 10 ipucu

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmanın gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha etkili olduğunu söyledi.

Enerji kullanımının sık aralıklarla otomatik ölçülmesi, tüketimin hangi günlerde ve saatlerde arttığının ayrıntılı olarak görülmesini sağlıyor. Böylece en acil tasarruf çözümlerine karar vermek kolaylaşıyor. Ayrıntılı ölçüm verileri, enerji israfının açıkça görülmesini sağlayarak tasarrufu teşvik ediyor.

En verimli tasarruf çözümlerinin genellikle çok uygun maliyetlerle gerçekleştirilebildiğini söyleyen Zafer Yavuztürk, "İhtiyaç duyduğumuz enerji ile ihtiyaç dışı tüketimi, yani israfı ayırt etmemiz gerekir, bunun tek yolu enerji tüketimini ölçen aletler kullanmak" diye konuştu.

Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu bilincini artırmayı amaçlayan ve bu amaçla kamu yararına etkinlik gösteren ETADER, kullanmadığımız aygıtları kapatmak gibi tasarruf alışkanlıkları edinmenin yanı sıra çoğu uygun maliyetlerle kolayca uygulanabilecek şu tasarruf çözümlerini de öneriyor:

Mantolama yaptırın

Mantolama kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlar. 2017 yılına kadar alınması yasal zorunluluk haline gelen enerji kimlik belgesi için de öncelikle dış cephe mantolaması şartı aranıyor.

Evinizdeki tüm pencerelere ısı yansıtıcı film uygulayın

Cam filmi sayesinde camlarınızdan giren sıcağı ve soğuğu engelleyebilirsiniz. Duvarlara uyguladığınız mantolama gibi cam filmi de iç ortamdaki ısıyı önemli ölçüde korumanızı sağlar. Özellikle seramik cam filmlerini tercih ederseniz hem güneşin zararlı ışınlarından korunur hem de güneş ısısını yüzde 99'a varan oranlarda engelleyerek enerji tasarrufu sağlarsınız.

Pencerelerinizde panjur kullanın

Genelde güneş ışınlarını engellemek için kullanılan panjurlar ortamdaki ısının korunmasına da yardımcı olur.

Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyin

Evinizin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olun. PVC kasa ve doğramalar ısı kaybını önlemek için idealdir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bantları ve çıtaları kullanarak yalıtım sağlayabilirsiniz.

Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın

Evinizin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih edin. Böylece yüzde 25'e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu tür boyaların yüksek yansıtma özelliği sayesinde iç mekanlardaki aydınlatma donanımını daha az kullanarak tasarruf yapmış olursunuz.

Evinizin çevresine ve üzerine gölgeli ağaçlar dikin

Bitkilerin doğru kullanımı mekanlardaki hava sıcaklığını on derece kadar düşürebiliyor. Uluslararası Fidancılık Derneği’ne göre genç bir ağacın net serinletme etkisi, günde 20 saat çalışan 10 adet oda tipi klimanın verdiği serinliğe eşit.

Tüm elektrik ampullerini tasarruflu ampullerle değiştirin

Yapılan araştırmalar, 75 vatlık akkor flamanlı ampuller yerine 15 vatlık tasarruflu ampuller kullanıldığında aynı aydınlatma kalitesinin yüzde 80 daha az enerji tüketimi ile elde edilebildiğini gösteriyor. Üstelik tasarruflu ampuller eski tip ampullere göre sekiz ile on kat daha uzun ömürlü.

Enerji sınıfı "A" ve "A+" olan aygıt ve makineleri tercih edin

Yapılan araştırmalar, en yüksek verimli cihazlar ile en düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60 civarında enerji tüketimi farkı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, enerji verimlilik sınıfı A olan bir buzdolabı, D sınıfı buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı buzdolabına göre yüzde 56 tasarruf sağlıyor.

Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası kullanın

Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır, önemli ölçüde tasarruf sağlar.

Merkezi Sistemle ısıtılan bir binada yaşıyorsanız ısı tüketiminin ölçüldüğü sistemlerin kurulması için yöneticinizle görüşün

Kısa ve düzenli aralıklarla otomatik kaydedilen ölçüm verileri ile evinizdeki rutin enerji israfını kolayca tespit edebilirsiniz. Ayrıca, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmak gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha güvenilir sonuçlar verir. Isı pay ölçer sistemi sayesinde kullanmadığınız enerji için para ödemek zorunda da kalmamış olursunuz. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler