Ev alacaklar seçim dinlemedi

Konut sektörü, 2015’in ‘seçim yılı’ olmasına rağmen durgunluk yaşamadı. Bu yıl mart ayından bu yana sektöre kentsel dönüşümden lüks konuta kadar farklı ölçekte ve farklı gelir grubuna hitap eden binlerce yeni konut piyasaya sunuldu. Konut alıcısının en yo

Ev alacaklar seçim dinlemedi

Konut sektörü, 2015’in ‘seçim yılı’ olmasına rağmen durgunluk yaşamadı. Bu yıl mart ayından bu yana sektöre kentsel dönüşümden lüks konuta kadar farklı ölçekte ve farklı gelir grubuna hitap eden binlerce yeni konut piyasaya sunuldu.

 Konut alıcısının en yoğun alım yaptığı mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında yaklaşık 15 bin yeni markalı konut satışa sunuldu. Aynı dönemde konut satışları da hız kesmedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre yurt genelinde 4 ayda 416 bin 535 ev satıldı.

YAZ TATİLİ ARDINDAN SEKTÖR HAREKETLENECEK

Uzmanlara göre, özellikle büyükşehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim hareketliliği dinlemeden ve seçim sonuçlarını beklemeden hareketliliğini sürdürdü. Piyasaya sürülen 15 bin konutun satışlarında durgunluk yaşanmazken, seçim ve yaz tatilinin ardından sektördeki hareketliliğin daha da artması, yılın son çeyreğinde 30 bin yeni konutun daha satışa çıkması bekleniyor.

TEŞVİK MORAL VERDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 27 Ocak’ta açıkladığı, ev alan vatandaşın yüzde 25’lik birikimine yüzde 15 devlet teşviği, sektörün 2015’e moralli başlamasını sağladı. Teşvik müjdesini alarak yıla başlayan konut üreticileri benzer kampanyaları devreye sokarak, hem mevcut stoklarındaki satışları artırdı hem de sektördeki bu rüzgarla yeni projelerin ardı arkası kesilmedi.

Mart ayından itibaren Emaar Türkiye’den Ofton’a, Kuzu Grup’tan Kiptaş’a, DKY İnşaat’tan Sur Yapı’ya, Mesa’dan Sinpaş Yapı’ya, Torunlar GYO’dan İş GYO’ya kadar sektörün önde gelen firmaları yeni projelerini devreye aldı. Bu kapsamda toplam 14 bin 469 konut arzı yapıldı.

1.3 MİLYON HEDEFİ

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos 2014’den bu yana yakaladığı artış trendini devam ettiriyor. Geçen yıl 1 milyon 165 kişi ev sahibi olurken yılın ilk 4 ayında 416 bin 535 ev satıldı. Seçim öncesi satışların düşmesi beklenirken artış yaşanması, konuta olan talebin canlılığını ortaya koydu.

İlk 4 aylık tabloyu gören sektör temsilcileri, bu yıl 1 milyon 300’den fazla evin satılmasını ve yeni bir rekorun daha kırılmasını bekliyor.

BÜYÜK PROJELER DEVAM EDİYOR

Seçim öncesinde gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşandığını vurgulayan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç, “Özellikle büyük şehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim sonucunu beklemeksizin devam ediyor” dedi.

Seçim sonrasında ekonomik istikrarın sürmesi halinde gayrimenkul piyasasında hareketlilik yaşanacağını vurgulayan Boztunç, “Bununla birlikte fiyatlarda bir artış olması muhtemel” diye konuştu.

TİCARİ DURGUN KONUT HAREKETLİ

Seçime rağmen sektördeki hareketliliğin sürdüğünü belirten Hüsniye Boztunç, şunları söyledi: “Seçim öncesinde ticari gayrimenkullerde bir durgunluk var. Ancak konut kısmı daha hareketli. Ekonomik açıdan istikrar devam etmezse yatırımlar ve gayrimenkul fiyatları da bundan aynı derecede etkilenecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi