Emekliye bir iyi bir kötü haber

SGK Başkanı, ''banka promosyonu'' konusuna açıklık getirdiSosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, bu yıl çok konuşulan ‘emeklilere banka promosyonu’ konusuna açıklık getirdi ve emeklilerin 2011 yılında promosyonlarında topun 3 büyük kamu banka

Emekliye bir iyi bir kötü haber

SGK Başkanı, ''banka promosyonu'' konusuna açıklık getirdi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, bu yıl çok konuşulan ‘emeklilere banka promosyonu’ konusuna açıklık getirdi ve emeklilerin 2011 yılında promosyonlarında topun 3 büyük kamu bankasında olduğunu söyledi. Zararsız, “Tüm özel sektör ve kamu bankalarının genel müdürlerine tek tek sordum, ‘Böyle bir promosyonu verecek misiniz, vermeyecek misiniz?’ diye. Tamamı “Bizim böyle bir promosyonu vermemiz sözkonusu olamaz” yanıtını verdi” diye konuştu.

Bu noktada özel bankaların “Özellikle kamu bankalarının bu konuda bir karar vermesi gerek” görüşünde birleştiğine işaret eden Zararsız, “Çünkü emeklilerin yüzde 90’lara yakın ödemeleri 3 kamu bankası kanalıyla gerçekleşiyor” dedi.

Çalışanların bankalardan almış olduğu promosyonla, kurumudan emekli olanların promosyonu arasında maliyet itibariyle birtakım farklılıklar olduğunu belirten Emin Zararsız, kamuoyuna konunun “1 maaş promosyon” olarak, çok yüksek bir çıtadan yansıdığını vurguladı.

SGK Başkanı Zararsız, “Geçen sene yatırmış olduğumuz toplam emekli maaşlarına baktığınız zaman 1 aylık maaş toplamı 6 milyar lira. Yani 23 bankanın tamamı emeklilerimize 1 maaş promosyon vermiş olsalar, 6 milyar lira para verecekler. Yani eski parayla 6 katrilyon” diye konuştu.

Bankalardan kamuoyundaki çıtayı bir kenara bırakarak gerçek manada hesap yapmalarını istediklerini belirten Zararsız, sözlerini şöyle sürdürdü: “SGK olarak tüm para akışlarımız bankalar üzerinden yapılıyor. Bir toplam büyüklük banka üzerinden akıyor. Bazı bankalar bunun çok büyük bölümünü yüklenmiş götürüyorlar, diğerleri daha küçük miktarlar...

Talebimiz şu oldu. Sizin sisteminizden parayı aktarma öncesini uzatalım, yani 1 gün önce 2 gün önce gibi, lehinize iyileştirme yapma imkanımız var, daha erken yatıralım, bunu değerlendirin. Ayrıca ikincisi, SGK olarak bazı tahsilatlarımız dolayısıyla bankalardan komisyonlar alıyoruz, ‘O oranları da yeniden gözden geçirelim. Paçal bir yaklaşım geliştirin. Emeklilere mutlaka bir promosyon ödemesi yapılmasını istiyoruz’ dedik.”

Bu noktada özel bankaların “Özellikle kamu bankalarının bu konuda bir karar vermesi gerek” görüşünde birleştiğine işaret eden Zararsız, “Çünkü emeklilerin yüzde 90’lara yakın ödemeleri 3 kamu bankasından gerçekleşiyor. Tabii bir de PTT var” dedi.

Topun artık bankalarda olduğunu anlatan Zararsız, şöyle konuştu: “Kamu bankalarının genel müdürleriyle ben yeniden ayrı ayrı ve üçlü toplantı yaptım. Aynı talebimizi yoğun bir baskıyla söyledim. Onlar da ‘Bir hesap yapıp sonucu bildirelim’ dediler. Ödenebilecek bir tutar olup olmadığını, olursa eğer bunun tutarının ne olacağını bildirecekler, ama şu ana kadar bir şey gelmiş değil.

Elimizden gelen bütün gayretleri ortaya koymamıza rağmen bankacılık sisteminin gereklerine göre artık karar karşı tarafta.”

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, bu yılın en çok konuşulan konularından olan ‘emeklilere banka promosyonu’na açıklık getirdi. Zararsız, “Geçen sene yatırdığımız bir aylık emekli maaşlarının toplamı 6 milyar lira. Bankalar emeklilerimize 1 maaş promosyon vermiş olsa, 6 milyar lira verecek. Görüştüğümüz bankaların tamamı ‘Bizim böyle bir promosyonu vermemiz söz konusu olamaz’ yanıtını verdi” dedi.

BİR DE İYİ HABER !

6 yıllık prim borcu çıkarılan 112 bin emekli, yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

Emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayan, ancak destek primi ödemesi gerektiğinden haberi olmadığı için 6 yıllık prim borcu çıkarılan 112 bin emekli, yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

Maaşlarına haciz konulması gündemde olan bu kişiler, af kapsamına girecek. 2004 yılında 1479 ve 4956 sayılı kanunlarda değişiklik yapılarak, işyeri sahibi olan emeklilerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesine karar verilmişti. Bu durumdaki emeklilerin üç ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak destek primi kesilmesini talep etmesi gerekiyordu.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, hükümetin çıkardığı af, emeklileri de kapsayacak. Böylece destek primi borcu olan emeklilerin maaşları hacizden kurtulacak. Yüksek faizler silinecek.

Devletin tahsil edemediği destek pirimi ise 373 milyon TL. SGK uzun süredir bu durumdaki emeklilerin sorununa çözüm arıyordu. Af paketi emeklinin imdadına yetişti. Buna göre borçlar yeniden yapılandırılacak. Borç asılları muhafaza edilirken faizleri silinecek. Bunun yerine ana para her yıl için enflasyon oranında artırılarak bugüne getirilerek hesaplanacak. Böylece faizle bilirlikte katlanarak artan destek primi borcu hafifleyecek. Ayrıca borçlara taksit yapılacak. Daha önce emeklinin destek primi borcunu, faizleriyle birlikte toplu ödemesi isteniyordu.

Yeniden yapılandırma, bir önceki prim affına başvurup ödeyemeyenlere de çok önemli bir fırsat getiriyor. En son 2008'de çıkarılan prim affı başvuru rekoru kırmıştı. SGK alacaklarının 24 milyar TL'si yapılandırmaya girmişti. Ancak affın hemen arkasından gelen ekonomik kriz hesapları bozmuştu. Prim affına başvuran 250 bin esnaf borcunu ödeyemedi. Yeni af, kriz nedeniyle zora giren bu kişiler için önemli rahatlama getirecek. Taksitlerinin birkaçını kaçıran ya da ödeme planı bozulanlara, eski kanuna göre yararlanma hakkı veriliyor. Önceki hafta borç faizlerinin yüzde 85'i siliniyordu. Bu nedenle affa ilgi büyük olmuştu. Bu kişiler, yeni aftan, önceki affın cazip şartlarıyla yararlanabilecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi