Emeklilik sonrası çalışanlar dikkat

Milliyet yazarı Cem Kılıç bugün köşesinde emeklilik sonrası çalışanlara önemli bir uyarıda bulundu.  İşte Kılıç'ın o yazısı: Sosyal güvenlik destek primi (SGDP), emekli olmuş kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları halinde SGK’ya ödemek zorunda oldukları

Emeklilik sonrası çalışanlar dikkat
Milliyet yazarı Cem Kılıç bugün köşesinde emeklilik sonrası çalışanlara önemli bir uyarıda bulundu.
 
 İşte Kılıç'ın o yazısı:
 
Sosyal güvenlik destek primi (SGDP), emekli olmuş kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları halinde SGK’ya ödemek zorunda oldukları prim. SGDP ödeyen bir emeklinin, çalıştığı halde emekli aylığı kesilmiyor. Fakat bu konuda pek çok mağduriyet yaşandı. SGDP ödemesi gerektiğini bilmeyen pek çok emeklimiz maaşlarından yapılan kesintiyle bu konuyu öğrendi. Son torba yasada SGDP borçlarına ilişkin yeniden yapılandırma hakkı tanındı. Süre 31 Aralık’ta sona erecek.
 
Emekli olunan tarihe göre SGDP uygulaması farklılaşıyor. Ekim 2008 sonrası ilk defa sigortalı olup yaşlılık aylığı almaya hak kazananlardan tarımsal faaliyette bulunanlar hariç emeklilik sonrası çalışmaya başlayanların emekli aylıkları kesiliyor. Bu durumdaki kişilerin SGDP ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam etmeleri mümkün değil. Fakat bu durumdaki kişiler eğer kendi nam ve hesaplarına çalışmaya başlarlarsa yüzde 15 oranında SGDP ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam edebiliyor.
 
Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar, ne zaman ve hangi statüde emekli olurlarsa olsunlar, yani ister SSK’dan ister Bağ - Kur’dan ister Emekli Sandığı’ndan emekli olsunlar, yeniden 4/a’lı olarak çalışmaya başlamaları halinde emekli aylıklarını kaybetmiyor. Bu kişiler yüzde 32 oranında SGDP ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam edebilir. Ekim 2008 öncesi emekli olanlar yeniden 4/b’li olarak çalışmaya başlarlarsa, yani kendi işlerini kurup esnaf ya da tüccar olurlarsa yüzde 15 oranında SGDP ödemek durumunda. Emekli olduktan sonra devlette herhangi bir pozisyonda çalışmaya başlayanların ise SGDP ödemeleri sözkonusu değil. Bu kişilerin emekli aylıkları memur olduklarında doğrudan kesiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler