Emekliler için büyük gün pazartesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2000 yılı öncesi SKK'lı emeklileri ilgilendiren intibak yasasının önümüzdeki pazartesi günü açıklanacağını söyledi. Çelik, Hak-İş heyetini kabulünde, kamuoyunda 'İntibak Yasası' olarak bilinen, 2000 yılı önce

Emekliler için büyük gün pazartesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2000 yılı öncesi SKK'lı emeklileri ilgilendiren intibak yasasının önümüzdeki pazartesi günü açıklanacağını söyledi.

Çelik, Hak-İş heyetini kabulünde, kamuoyunda 'İntibak Yasası' olarak bilinen, 2000 yılı öncesi emeklilerin maaşlarında iyileştirme sağlayacak düzenlemeye ilişkin gazetecilerin sorusunu cevapladı. İntibakla ilgili düzenlemenin geçtiğimiz Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındığını belirten Çelik, şu açıklamayı yaptı:

"2000 öncesi SSK'lı çalışanlarla ilgili ülkenin gelişme hızından pay almadığını biliyoruz. Gösterge esaslı sistemden gelişme hızından pay alan sisteme geçtik. Bakanlar Kurulu'nda bu gelişme hızından verilecek olay pay ile ilgili mutabakatımız olacaktı.

Başbakan acil durum nedeniyle kuruldan ayrılınca rakam üzerinde değerlendirme olmadığı için açıklamamız gecikmiş oldu. İlgili bakanlarla görüşüldü. Karar noktası emeklilere hangi oranda yansıyacağı noktasındadır. Çok zaman almadan, ilk yapılacak toplantıda karara bağlanacak konu oldu. Önümüzdeki pazartesi büyük ihtimalle yapacağımız toplantıda nihai bir açıklamayı gerçekleştirmiş olacağız."

 İNTİBAK YASASI NEYİ DEĞİŞTİRECEK?

 Söz konusu yasa, 2000 yılından önce emekli olan ve emekli maaşı 1000 Liranın altında olan düşük maaşlı yaklaşık 2,5 milyon emeklinin yüzünü güldürecek. Geriye doğru fark ödemesi yapılmasa da. Söz konusu durumda olan emeklilerin maaşları 3-4 yıl içinde maaşları yüksek olan emeklilere göre daha fazla oranda artış alacak

 Kısaca az maaş alana çok zam. Çok maaş alana az zam yapılarak dengeleme yapılmış olacak. İntibak yasası Bağ-Kur emeklileri için, Emekli Sandığı emeklileri için ve SSK'dan 01-01 2000'den sonra emekli olanlar için geçerli değil.

 2000 yılından önce emekli olanların tespit edilen yüzde 80′ine büyümeden pay verilerek maaşlarda yaklaşık 200-250 lira kadar artış yapılacak. Ödemelerin ise 2013 yılında başlayacağı tahmin ediliyor.

 GAZETECİLERİN YIPRANMASIYLA İLGİLİ YENİ DEĞERLENDİRME YAPILACAK

 Gazetecilerin yıpranma payı ile ilgili sorusunu da cevaplayan Bakan Çelik, konuyla ilgili Başbakan'ın talimatı doğrultusunda yeni değerlendirme yapılacağını belirtti. Çelik, şöyle konuştu:

 "Gazetecilerle ilgili çok değerlendirme yaptık. Başbakan'a ne şekilde arz edildi bilemiyorum. Önümüzdeki süreç içinde kendisinin de bir talimatı olacaktır. Gazeteci arkadaşlarımızla ilgili, ne gibi risk var yeni bir değerlendirme ile ele alınabilir. Başbakan'ın talimatını alıp, değerlendirmeyi sizlerle paylaşırız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler