Elektrik faturasında gizli oyun

Nisan ayındaki faturalarda kayıp kaçak bölümü boş bırakıldı ancak bedeli fatura tutarının içinde... EPDK kararı şirketlerin inisiyatifine bırakınca ilk harekete geçen TEDAŞ oldu. Özel şirketler arasında da saklayanlar varElektrik faturalarında yer alan ve

Elektrik faturasında gizli oyun

Nisan ayındaki faturalarda kayıp kaçak bölümü boş bırakıldı ancak bedeli fatura tutarının içinde... EPDK kararı şirketlerin inisiyatifine bırakınca ilk harekete geçen TEDAŞ oldu. Özel şirketler arasında da saklayanlar var

Elektrik faturalarında yer alan ve fatura bedeline yansıtılan kayıp kaçak miktarı  (K/K bedeli) artık yok. Tüketicilerin yoğun tepkisine yol açan elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedelleri gizleniyor. Vatandaşlar nisan ayı faturalarında kayıp kaçak bölümü boş olarak gördü. 

Tüketicilerin açtığı davalar, Enerji Bakanlığı, TBMM, EPDK gibi kurumlara yaptığı, şikayet ve tepkilerin ardından harekete geçen Enerji Bakanlığı, EPDK'dan kayıp kaçak bedelinin gizlenmesini talep etmiş konu basına yansıyınca Türkiye Büyük Millet Meclisi de harekete geçerek 'Şeffaflık ilkesinden ödün verilemez' demişti.

Ancak vatandaşların şikayetlerini yargıya taşımaları ve açtıkları davaları kazanmalarının ardından beklenen karar geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu mart ayında kayıp kaçak bedellerini faturada ayrı bir kalem halinde göstermeyi dağıtım şirketlerinin inisiyatifine bırakma kararı aldı. Bu kararın ardından ilk olarak harekete kamuya bağlı olan dağıtım şirketleri geçti ve  faturalarda kayıp kaçak bedelleri gizlenmeye başlandı. Örneğin Türkiye'nin en büyük iki dağıtım şirketi olan İstanbul'un Anadolu yakası dağıtımı yapan Ayedaş ve Avrupa yakasının dağıtım şirketi Bedaş'ın faturalarında bu bölüm boş. Kamuya ait bir dağıtım şirketinin yöneticisi 'Bu bizim aldığımız bir karar değil, TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından faturaların yeni biçimi düzenlendi ve kayıp kaçak bölümü boş bırakıldı. Ancak kayıp kaçak bedeli fatura tutarı içerisinde yer alıyor' dedi.

 

ÖZELDE DE GİZLEYENLER VAR

KAMU ile birlikte bazı özel dağıtım şirketleri de harekete geçti. Denizli-Aydın-Muğla bölgesinin elektrik dağıtımını yapan AYDEM Elektrik bu ay kayıp kaçak bedelini faturalarda göstermemeye başladı. Elektrik Dağıtıcıları Derneği Başkanı Ceyhan Saldanlı 'EPDK geçen ay kayıp kaçağı şirketlere bıraktı. Bazı şirketler bu kalemi kaldırdı, bazıları da göstermeye devam ediyor. Her iki durumda da bedeller fatura tutarına yansıtılıyor. Biz EPDK'nın belirlediği bedeller üzerinden faturaları oluşturuyoruz' dedi.

TBMM: ŞEFFAFLIĞA AYKIRI

Konu TBMM Dilekçe Komisyonu'na da yansıdı. Alt komisyon toplantılarında ilgili kurumlara '2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Tüketici Hakları Beyannamesi'nin 3. maddesinde elektrik faturalarında kayıp kaçak bedelinin belirtilmemesinin evrensel tüketici haklarından biri olan tüketicinin bilgilendirilmesi ilkesine aykırı olduğundan böyle bir uygulamanın gerçekleştirilmemesi' yazılı olarak istenmişti.

TÜKETİCİLER BİNLERCE DAVA AÇIP KAZANDI

BİNLERCE abone konuyu yargıya taşıdı. Dağıtım şirketleri lehine olan kararlar son aylarda birçok ilde tüketiciler lehine değişti ve mahkemeler dağıtım şirketlerinin açıklamalarını ikna edici bulmayarak paraların iadesini istedi.  Dağıtım şirketleri 'Eğer davalar artar ve kaybetmeyi sürdürürsek, kar etmemiz mümkün değil. Eğer tarife kaleminde yer alan kayıp kaçak bedellerinin tüketiciye iadesi istenirse faaliyetlerimizi sürdüremez duruma geliriz' diyerek EPDK'ya başvuruda bulundu. Şirketler 'Kayıp enerji bedellerinin tüketiciye ödenmesi durumunda, bu bedellerin tarifeye yansıtılma usulünün saptanması gerekiyor talebinde bulunmuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler