Elektrik faturasına neşter!

Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedeli ve TRT payı başta olmak üzere vatandaşa yüklenen ‘’Kazık’’ için, kanun teklifi hazırlandı.Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedeli ve TRT payı başta olmak üzere vatandaşa yüklenen ‘’Kazık’’ iç

Elektrik faturasına neşter!

Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedeli ve TRT payı başta olmak üzere vatandaşa yüklenen ‘’Kazık’’ için, kanun teklifi hazırlandı.

Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedeli ve TRT payı başta olmak üzere vatandaşa yüklenen ‘’Kazık’’ için ilk neşter önerisi CHP’den geldi.

CHP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifi ile elektrik faturalarında Kayıp/Kaçak Bedeli, Perakende Satış Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli, Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payının kaldırılması istendi.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve Alaattin Yüksel’in hazırladığı kanun teklifi uyarınca, enerji hasılatından TRT’ye ayrılan yüzde 2 tutarındaki pay kaldırılıyor. Teklifin gerekçesinde, elektrik abonesi olan vatandaşlardan, kanuni dayanağı olmayan bazı bedeller alındığı vurgulandı.

Faturalarda Enerji Tüketim Tutarı dışında, Kayıp/Kaçak Bedeli, Perakende Satış Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli, Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı, Belediye Tüketim Vergisi, KDV olduğu hatırlatıldı.

‘’TV SEYRETMEYEN NEDEN ÖDESİN?’’
Kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedeli alınmasının yasal bir dayanağı olmadığı da belirtilerek, "TRT payının ise, yasal gerekçesi olmakla birlikte, TRT’yi izlemeyen, hatta televizyonu dahi olmayan vatandaşların da, TRT vergisi ödemesi adaletsizdir’’ denildi.

Türkiye’de yaklaşık 32 milyon elektrik abonesinden 9 ayrı kalemde tahsil edilen bedellerin oranı yüzde 81,3’e kadar ulaşıyor. Kanun teklifinde ‘’Abonelerden değişik isimler altında haksız olarak alınan 8 kalem yükün her birinden ayrıca 9. kalem olmak üzere KDV alınması da büyük bir haksızlık yaratmakta, verginin vergisi denebilecek bir uygulama ortaya çıkmaktadır" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi