Elden maaş dönemi bitiyor

İşçi, gazeteci ve gemi adamlarının hem maaşlarının hem de maaş dışında aldıkları tüm ücretlerin 1 Ocak'tan itibaren bankalar aracılığı ile ödenmesi zorunlu hale getirildi. Buna uymayan işverenlere idari para cezası kesilecek. Çalışma Bakanlığı'nın “Ücret,

Elden maaş dönemi bitiyor
İşçi, gazeteci ve gemi adamlarının hem maaşlarının hem de maaş dışında aldıkları tüm ücretlerin 1 Ocak'tan itibaren bankalar aracılığı ile ödenmesi zorunlu hale getirildi. Buna uymayan işverenlere idari para cezası kesilecek.

Çalışma Bakanlığı'nın “Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, 818 sayılı Borçlar Kanunu, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalıştırılan işçi, gazeteci ve gemi adamının ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakını kapsayacak.

Borçlar Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran iş sahipleri çalışanlarına, Türkiye genelinde en az 10 gazeteci çalıştıran işverenler gazeteciler dışında işçi kadrosunda çalıştırdıkları kişilere de ücretlerini bankalar üzerinden ödeyecek. Türkiye genelinde en az 10 gemi adamı çalıştıran işverenler için de aynı uygulama geçerli olacak. İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü olacaklar.

Gazeteciye, işçiye, gemi adamına yapılan ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmayan işverene, idari para cezası verilecek.

Yönetmelik 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler