Ekmeğimizden Elinizi Çekin

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) tarafından ''Ekmeğime Dokunma'' kampanyası başlatıldı.Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube Başkanı Ali Haydar Süslü, düzenlediği basın toplantısınd

Ekmeğimizden Elinizi Çekin

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) tarafından ''Ekmeğime Dokunma'' kampanyası başlatıldı.

Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube Başkanı Ali Haydar Süslü, düzenlediği basın toplantısında, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa hazırlanan basın açıklamasını okudu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde değişiklik yapılarak, ekmek gramajının serbest bırakılacağını öne süren Süslü, gramajda serbestliğe karşı olduklarını bildirdi.
''Ekmeğime Dokunma'' kampanyası ile ekmeğin gramajının serbest bırakılmasındaki sakıncaları kamuoyuna duyurmaya çalışacaklarını ifade eden Süslü, 8 Ekim 2007 tarihinde sona erecek kampanya kapsamında İstanbul'un çeşitli bölgelerinde afiş ve pankartlar asılarak vatandaşlara broşürler dağıtılacağını kaydetti.

Türkiye'de kişi başına günlük enerji ihtiyacının yüzde 40'ının sadece ekmekten karşılandığını dile getiren Süslü, buğdaydan un elde edilmesi sırasında ayrılan kepeğin, ekmeğin mineral ve vitamin yönünden fakirleşmesine neden olduğunu belirtti.

Yetkililerin ekmeğin besin içeriğini zenginleştirecek önlemleri almaları gerektiğini ifade eden Süslü, ''Ekmek gramajının serbest bırakılmasının en önde gelen nedenlerinden biri bu alanda yapılan israftır. Ülkemizde üretilen her 10 ekmekten biri israf edilmektedir. Bu da yılda yaklaşık 8 milyar 300 milyon ekmek üretilen Türkiye'de 8 milyon 300 bin ekmeğin israfı anlamına gelmektedir'' dedi.

Ekmeği israf eden kesimlerin net olarak ortaya konulmadığı sürece ekmek israfının önüne geçilemeyeceğini anlatan Süslü, şöyle konuştu:
''Ekmek israfının önüne geçilmesi adı altında gramaj sınırlamasının kaldırılması, çözümden çok çözümsüzlük getirecektir. Şimdiye kadar ekmeğin gramajının düşürülmesiyle ekmekler daha fazla şişirilerek tüketici kütle yerine hacim satın almak zorunda kalmıştır. Tebliğde değişiklik öngören taslak bu haliyle kabul edilirse vatandaş ekmeğe daha fazla para ödeyecektir.''
Süslü, ekmekte gramaj sınırlamasının kaldırılmasıyla üreticinin denetlenmesi konusunda önemli sorunlar yaşanabileceğini söyledi.
Ekmek gramajının belirlenmesinin piyasa koşullarına bırakılmasının çeşitli sıkıntılara neden olacağını kaydeden Süslü, şöyle konuştu:
''Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Taslağı'nda ifadesi geçmeyen ekmek gramajları, tebliğde açıkça yazılı olmalıdır. Ekmek tanımları arasında halk tipi ekmeğin tanımı da yer almalı, halkımızın ekmeği ile oynanmamalıdır. Fırın sayısı ve kapasitesi bölge nüfusu göz önüne alınarak tespit edilmeli, ruhsatsız, hijyenik koşullara uymayan işletmeler hemen kapatılmalı, atıl kapasite, haksız rekabet, kalitesiz üretime neden olan ihtiyaçtan fazla üretim yerleri belirli sürede tasfiye edilmelidir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi