Düzenlemeyi işveren talep etti

KOBİ'lerde çalışan işçilerin sendikal güvencesi sona erdi. İşçi sayısı 30 kişiden az olan işyerlerinde sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılan işçilere yeni getirilmek istenilen işe iade hakkından vazgeçildiği gibi, bugüne kadar yararlanmakta oldukl

Düzenlemeyi işveren talep etti

KOBİ'lerde çalışan işçilerin sendikal güvencesi sona erdi. İşçi sayısı 30 kişiden az olan işyerlerinde sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılan işçilere yeni getirilmek istenilen işe iade hakkından vazgeçildiği gibi, bugüne kadar yararlanmakta oldukları bir yıllık ücret tutarındaki tazminat hakkından da geri adım atıldı. Küçük işyerlerinde sendikalı olduğu için işten atılan işçiler artık sendikal tazminat alamayacaklar.

HALEN 12 AYLIK ÜCRET ÖDENİYOR

Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında işçi ve işveren sendikaları arasındaki mutabakata aykırı olarak değişiklik yapıldı. Halen işçi sayısı 30 kişiden az olan işyerlerinde sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılanlara 12 aylık ücret karşılığı tazminat ödeniyor.

TBMM gündemindeki tasarıda ise bu hak bir adım daha ileri götürülerek, sendikalı olduğu için işten atılanlara tazminatın yanı sıra işe iade hakkı da öngörüldü. Tasarıyla ilgili olarak işçi ve işveren sendikaları arasında yapılan görüşmelerde de bu konuda görüş birliği sağlandı. Fakat tasarının önceki geceki görüşmeleri sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş imzasıyla verilen önergeyle, mevcut durumun da gerisine düşüldü.

İşçi sayısı 30 kişiden az olan işyerlerinde sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atılanların hem tazminat hakkı, hem de işe iade hakkı kaldırıldı. MHP'li Mehmet Şandır, tasarının tarafların uzlaşmasıyla hazırlandığını, ancak şimdi hükümetin gece yarısı önergesiyle mutabakatı kökünden bozduğunu söyledi.

DÜZENLEMEYİ İŞVEREN TALEP ETTİ

Önerge ilk okunduğunda karşı çıkan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, daha sonra önergeleri karıştırdığını belirterek değişikliği savundu. Çelik işveren tarafının işçilerin beş altı maddedeki taleplerini kabul ettiğini, işverenin de 30 kişinin altında işçi çalıştıran işletmeler için böyle bir düzenleme talep ettiğini belirtti.

Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı'nda geri adım atılarak 30 kişinin altında çalışanı olan işyerlerinde sendikalı olduğu için işten çıkarılanların sendikal tazminat alamaması yönünde değişiklik yapıldı. Bu nedenle işe iade hakkından da vazgeçildi CHP'li Musa Çam, önergeye karşı çıkarak, bakanın işverenin tarafında hareket ettiğini savundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi