"Düz memur mağdur ediliyor"

Bem-Bir-Sen, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2013 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yabancı ülkeleri örnek göstererek söylediği “Türkiye’deki emeklilikte alınan para OECD ülkeleri arasında en yüksek olandır” sözlerine emeklilik sistemindeki eksiklik ve olum

"Düz memur mağdur ediliyor"

Bem-Bir-Sen, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2013 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yabancı ülkeleri örnek göstererek söylediği “Türkiye’deki emeklilikte alınan para OECD ülkeleri arasında en yüksek olandır” sözlerine emeklilik sistemindeki eksiklik ve olumsuzlukları göstererek müdahil oldu. 

Bem-Bir-Senİl Başkanı Dr. Arslan KORKMAZ “Bizim emeklilerimizi, mevcut emeklilik sistemi cezalandırmaktadır. Sistem yüksek bürokratı korurken, düz memuru mağdur ediyor” dedi.
 
Maliye Bakanı Şimşek’in bütçe görüşmeleri sırasında OECD üyesi ülkelerden verdiği örneklerle yapılan karşılaştırmanın teoride doğru olduğunu, ancak fiilen yaşananlara bakıldığında bu açıklamanın emekli vatandaşları hayli üzdüğünü söyledi. Arslan Korkmaz konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları dedi:
 
“Türkiye’de mevcut olan emeklilik sistemi sadece yüksek maaş alan bürokratları koruyan bir sistemdir. Emeklilik oranlarına ve maaş skalasına bu ölçüde bakıldığında Sayın Bakanın sözleri teoride doğrudur ancak mevcut emeklilik sistemi düz memuru korumamaktadır. Çalışırken ek ücretlerle desteklenen memur maaşlarının tamamı emekli maaşlarına yansıtılmamaktadır. Bu durumda da yüksek maaş alan bürokratlar ile düz memurların emekli kesenekleri arasındaki fark, zaten bu çarpıklığı ortaya koymaktadır.
 
Biz sendika olarak toplu sözleşme görüşmeleri sırasında hükümet ile yapılan pazarlıklarda bu konuya yıllardan beri dikkat çekmekteyiz. Ancak sistem OECD ölçeğinde teorik de doğru olduğu için mali bürokratlar işin fiiliyatı ile ilgilenmediler. 
Ama bilinen gerçek bugün ülkemizdeki düz memur emeklilerinin ekonomik durumlarının hayli kötü olduğudur. 
 
Sayın Bakanın yapmış olduğu bu açıklama emeklilerimizi ve ailelerini üzmüş, yeniden milletvekili-bakan-emekli vatandaş maaş kıyaslamasını gündeme taşımıştır.
Bunun önüne geçilmesi ve emeklilerimizin dünya standartlarında bir geçim ücretine fiilen de kavuşabilmeleri için öncelikle her türlü ek ücret kalemlerinin emekliliğe yansıtılması gerekmektedir.
 
Yüksek bürokrat emekli keseneği ile düz memur emekli keseneği arasındaki makas daraltılmalıdır. 
 
Maaş bağlama oranları ise eskiden olduğu gibi yine yüzde 70’e çıkartılmalıdır.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler