Dünyayı sallayan Türkler ABD'de ödül aldı

Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinden SUMMA, ONUR ve ENKA dünya inşaat sektöründe 3 büyük başarıya imza attı ve 3 ayrı kategoride ‘Küresel En İyi Projeler’ ödüllerini kazandı. ABD’nin New York kentinde gerçekleşen ödül töreninde, ‘Küresel En İyi Projel

Dünyayı sallayan Türkler ABD'de ödül aldı
Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinden SUMMA, ONUR ve ENKA dünya inşaat sektöründe 3 büyük başarıya imza attı ve 3 ayrı kategoride ‘Küresel En İyi Projeler’ ödüllerini kazandı. 
ABD’nin New York kentinde gerçekleşen ödül töreninde, ‘Küresel En İyi Projeler’ ödüllerine, SUMMA Turizm Yatırımcılığı A.Ş. ve ONUR Taahhüt, ‘Kültürel Tesisler’, ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş ‘Enerji/Endüstri Yapıları’ ile ‘Otoyollar ve Yollar’ kategorilerinde prestijli ödüle layık görüldü.
 
Engineering News Record (ENR) dergisince, bu yıl ilk kez düzenlenen ve geleneksel olarak sürdürülmesi planlanan ‘Küresel En İyi Proje Ödülleri – 2013’ (Global Best Projects Awards - 2013) yarışmasında tüm dünyadaki projeler inşaat, çalışma anında güvenlik, verimlilik, kazasız, maliyete eş değer ya da maliyetin altında, öngörülen zamanda yada zaman öncesinde iş bitirme, mühendislik alanında ulaşılan mükemmeliyet açısından değerlendirildi. 
 
ENR’ın ‘Küresel En İyi Projeler’ yarışmasını kazananlar, uluslararası deneyime sahip, sektörün tanınmış profesyonellerinden oluşan 7 kişilik bağımsız bir jüri tarafından belirlendi. Toplam 20 kategoride ödül verilen bu yarışmadaki seçim ölçütleri güvenli çalışma ortamı, yaratıcılık, estetik kalite, işçilik, küresel topluma katkı ve proje ekibinin küresel anlamdaki renkliliğinden oluştu. Farklı kategorilerde yarışan projeler, proje esnasında zorluklara karşı gösterilen stratejiler ile içinde bulunulan koşullara göre yaratıcılık çalışmaları ve tasarımdaki başarı açısından da değerlendirildi. Yarışmada ödül kazanan kurum temsilciler, müteahhitlik alanında saygın bir ödül olarak kabul gören ENR ödüllerini New York’ta, 6. Cadde üzerinde, The McGraw-Hill Şirketleri Merkezi binasının 50. Katında düzenlenen bir törenle teslim aldı. 
 
Selim Bora: ‘Dünya rekoru kırdık’
Ekvator Ginesi’nde yaptıkları kongre merkezi ile ‘kültürel kategoride dünyadaki en iyi proje’ ödülünü alan Summa İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, DHA’ya yaptığı açıklamada, ‘Dünyada ciddi işler yapan büyük firmaların aldıkları ödüllerle beraber, biz de Türk firmaları olarak böyle bir ödüle layık görüldüğümüz için gerçekten çok mutluyuz’ dedi. Selim Bora, Afrika açılımı dahilinde yapılabilecek çok iş olduğuna da değindi. Tasarımda ve inşaatta küresel ölçekte ulaşmış olduğu mükemmeliyet nedeniyle ödül kazanan projelerine ilişkin bilgi de veren Bora, ’17. Afrika Zirvesi’nin yapılacağı tarihe 6 ay kala, mevcut tesislerden memnun olmayan Ekvator Ginesi Devlet Başkanı, derhal yeni bir tesisin yapılmasını ve böylece zirveyi daha iyi bir şekilde yönetmek istiyor. Türk firmalarının bu konuyu en güzel ve hızlı şekilde yapacağını öğreniyor ve bir şekilde bizleri buluyor. Biz de 6 ay gibi bir sürede, gidip hiç bilmediğimiz, yepyeni bir ülkede bu projeyi, hem projesini çizip hem de inşaatını tamamlayarak bir dünya rekoruna imza atmış bulunduk’ diye konuştu. 
 
Türk firmalarının Afrika’da, işlere yeni başladığını belirten Bora, ‘Bugüne kadar hep geride kaldı, ilgilenmediğimiz bir coğrafyaydı. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin Yönetim Kurulu Üyesi olarak şunu söyleyebilirim ki, artık bildiğimiz pazarlardan çıkmamızın zamanı. Çok daha yeni yerleri keşfetmemizin zamanı gelmiş durumda. Görüyoruz ki, Türk müteahhitleri olarak, başkalarına göre çok daha iyiyiz, çok daha hızlı, çok daha kaliteli işler yapabiliyoruz ve rekorlara imza atabiliyoruz. Demek ki artık dünya firmaları olmuşuz. Bunun için hakikaten sevinmek lazım, gurur duymak lazım. Ülkem adına, çalışanlarımız adına, devletin desteği olması açısından da son derece mutluyum ve onur diyorum’ dedi. Onur Taahhüt Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çetinceviz de ENR’ın verdiği ‘en iyi proje ödülü’nden dolayı büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Çetinceviz, ‘gerek ülkem adına gerekse Onur-Summa adına çok mutluyuz. İnanıyorum ki bu ilk adım, gelecekte yeni yeni projelere imza atmak için bir öncü olacaktır. Türkiye, 2023 vizyonuna hazırlanırken, bu projeden dolayı buna katkıda bulunmak bizim için en büyük mutluluktur, herkese başarılar diliyorum’ dedi. 
 
ENKA’ya iki ödül birden
 
Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmalarından ENKA da, iki ayrı proje ile, ENR’ın iki ödülüne layık görüldü. ‘Enerji/Endüstri Yapıları’ kategorisinde, Rusya’da gerçekleştirdiği 411 MW kapasiteli Yajva Bölgesi Enerji Santrali Projesi’ni emniyetli, orijinal süresi ve bütçesi içinde, Rusya’daki yerel standartlar ve mevzuatın yanı sıra uluslararası standartlara da uygun olarak tamamlamaktaki başarısı nedeniyle layık görüldü. Ödülü almak için New York’ta bulunan İcra Kurulu Üyesi Alp Doğuoğlu, ENR’ın ödül töreninde dünyanın önde gelen mühendislik, taahhüt firmaları ile birlikte olduklarını belirterek, ‘ENKA’nın dünyanın en iyi projeleri kapsamında iki tane ödülü var. Biri benim sorumluluğunu üstlendiğim Rusya’daki Yajva Bölgesi Enerji Santrali projesi, diğeri Kosova Otoyol Projesi. Yajva Projesi’ni, 2007 senesinde, Rusya’da özelleştirme kapsamında, 24 bin megavatlık mevcut santraller özelleştirildi ve yeni yatırım taahhütleri alındı. Bu kapsamda, EON, Avrupa’nın büyük enerji üreticisi Rusya’da yatırıma girdi. Biz de ona ana müteahhit olarak bir proje üstlendik. Çok mutluyum ki, orijinal zamanında ve öngörülen bütçesinin altında, sıfır kazayla bu projeyi tamamlamak bize kısmet oldu. Kısmet derken, bunun arkasında çok yoğun bir çalışma, takım çalışması, ortaklarla birlikte çalışma var’ diye konuştu. 
 
‘Firmamızın ve ülkemizin yüzünü güldürmeyi sürdüreceğiz’
 
ENKA’nın, Bechtel firmasıyla ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğu Kosova Otoyolu Projesi ise ‘Otoyollar ve Yollar’ kategorisinde ‘Dünyanın En İyi Projesi’ ödülünü de, ENKA İcra Kurulu Üyesi Özger İnal teslim aldı. Özger İnal da DHA’ya yaptığı açıklamada, ENR’dan böyle bir ödül almanın kendilerini çok gururlandığını, aynı projeyle daha önce de Uluslararası Karayolları Federasyonu’ndan da ‘dünyanın en iyi otoyol projesi’ ödülünü aldıklarına değindi. ENR’dan aldıkları ödülle başarılarını perçinlediklerini burgulayan Özger İnal, ‘Bu projedeki başarımız, diğerlerinde olduğu gibi çok kısa sürede, işverenimizin maksimum memnuniyetiyle, hem kalitede hem de çalışanlarımızın güvenliğine verdiğimiz önemle 18 ay gibi kısa bir sürede bitirmiş olmamız. 40 kilometrelik bir otoyol. Bunun arkasında yatan en büyük başarılar da bundan önceki yaptığımız projeler. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğimizi düşünüyoruz. Yine dünyanın değişik bölgelerinde, bu tür projelerle hem firmamızın hem de ülkemizin yüzünü güldüreceğimizi düşünüyoruz’ diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler