Dünya piyasaları nefesini tuttu

ABD'nin 700 milyar dolarlık kurtarma paketine endekslenen piyasalar, Temsilciler Meclisi'nin yarınki oturumunu bekliyor. Pazartesi günkü 'red' kararıyla çöken borsalar, dün Bush'la moral buldu Küresel krizin kaynayan kazanı ABD'de 700 milyar dolarlık kurt

Dünya piyasaları nefesini tuttu

ABD'nin 700 milyar dolarlık kurtarma paketine endekslenen piyasalar, Temsilciler Meclisi'nin yarınki oturumunu bekliyor. Pazartesi günkü 'red' kararıyla çöken borsalar, dün Bush'la moral buldu

Küresel krizin kaynayan kazanı ABD'de 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin kabul edilip edilmeyeceği, tüm dünya piyasalarının ortak tasası oldu.
Önceki gün, ABD Temsilciler Meclisi'nde 205 evet oyuna karşılık 228 hayır oyu alarak reddedilen plan, yarın yeniden görüşülecek. Önceki gün planın reddedilmesiyle çöken borsalar, adeta nefesini tutarak ABD Temsilciler Meclisi'nden yarın çıkacak kararı bekliyor.

Pazartesi günkü oylamanın ardından ABD borsaları yüksek oranda değer kaybetmişti. 777 puan birden düşen Dow Jones endeksi, 11 Eylül saldırılarındakinden bile fazla kayıp yaşadı. Pazartesi günü Dow Jones yüzde 7, Nasdaq yüzde 9, S&P 500 endeksi ise yüzde 8 düştü.

Bush konuştu, borsa çıktı
Piyasalar, paketin akıbetinin ne olacağını beklerken ABD'li yetkililerin paket için hâlâ çaba harcadıkları yönündeki açıklamaları dün yüksek oranlı kayıpların devamını engelledi.

ABD Başkanı George Bush, 700 milyar dolarlık kurtarma paketine ilişkin yasama sürecinin devam ettiğini söyledi. Bush'un konuşmasının ardından açılan ABD borsaları, güne alımlarla başladı.

Paulson: Uğraşıyoruz
ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ülkenin finansal sistemini kurtarmaya yönelik bir planın “acilen çıkarılması gerektiğini” belirtti ve bunun için “Kongre ile çalışma yapacağını” söyledi. ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Paulson, planın çıkarılması için çok çaba gösterdiklerini belirtti.

Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Demokrat Partili Steny Hoyer da Temsilciler Meclisi azınlık lider yardımcısı Cumhuriyetçi Roy Blunt ile bir telefon görüşmesi yaptığını, “bir uzlaşma için çalışmaya devam edilmesi üzerinde mutabakata vardıklarını” belirtti. Hoyer, görüşmelerin telefonla süreceğini, ilerleme halinde bir araya geleceklerini kaydetti. Hoyer, “Elbette ki sorumluluğumuzu unutmayacağız” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Almanya'nın, ABD Temsilciler Meclisi'nde reddedilen 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin bu hafta onaylanmasını beklediğini söyledi. Merkel, piyasalarda bozulan güvenin yeniden tesisinde, bu paketin bir ön şart niteliğinde olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi