Dünya ekonomisini ayakta tutuyor

Çin, dünya ekonomisini ayakta tutan güç olmaya devam ediyor. 2012 yılında yurtdışından 100 milyar dolarlık yatırım çeken Çin, ülke dışında 550 milyar dolarlık yatırım yaptı.Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin, yılın ilk 9 ayında yüzde 7,7 oranınd

Dünya ekonomisini ayakta tutuyor

Çin, dünya ekonomisini ayakta tutan güç olmaya devam ediyor. 2012 yılında yurtdışından 100 milyar dolarlık yatırım çeken Çin, ülke dışında 550 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin, yılın ilk 9 ayında yüzde 7,7 oranında büyüdü. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 6,3 trilyon dolara ulaştı. Bugün'den Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre; Ucuz iş gücünden dolayı bütün dünyanın gözünü çevirdiği ve üretimlerini kaydırdığı ülkede yabancı yatırımcı geçen yıl 100 milyar dolarlık tesis kurmuş. Milli geliri hızla artan ve ekonomik durumu iyileşen ülkede artan tasarruflar ise yurtdışı ülkelere adeta yatırım olup akıyor. Çin sanayicisi geçen yıl dünyanın çeşitli ülkelerine 550 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Türkiye açık veriyor

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 19.1 milyar dolar olduğunu ifade eden Çin Ticaret Bakanlığı Genel Müdürü Wang Liping, bu yılın ilk 8 ayında ise rakamın 15 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. 19.1 milyar doların 4 milyar doları Çin'e sattığımız ihracattan, 15 milyar doları ile bu ülkeden yaptığımız ithalattan oluşuyor. Çin'in başkenti Pekin'de Türk gazetecilerle bir araya gelen Wang, Çin'in Türkiye'nin en büyük 3. ticaret ortağı olduğunu kaydetti. Wang, Türk tarafı açısında bir ticari dengesizlik olduğunu ve bu konuda kendilerinin de rahatsız olduğunu vurguladı.

Hedef 50 milyar dolar

Çin tarafı olarak dengesizlikleri gidermek için birtakım adımlar attıklarını ifade eden Wang Liping, "Bunun için Türk firmalarına Çin'deki fuarlarda ücretsiz veya çok cuzi fiyatlarla stant veriyoruz. Ayrıca Türkiye'ye alım heyeti gönderiyoruz. Bunlar her sene gelip Türkiye'den ürün alıyorlar. Bu dengesizlikten bizde rahatsızız" şeklinde konuştu. Wang, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında 50 milyar dolara çıkacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Yurtdışına en fazla yatırım yapan ülke olduklarını söyleyen Wang Liping, bu yıl Türkiye'ye 140 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını vurguladı. Wang, Türkiye'nin Ortadoğu ve Orta Asya'da müthiş ilişkileri olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Türkiye'nin bölgedeki etkinliği ve Çin'in yatırım imkânlarıyla buralarda başarılı işbirliklerine imza atabiliriz."

Burada üretip dünyaya satın

Bugune kadar Çin'in daha çok ucuz ve kalitesiz ürünlerle anıldığını ifade eden Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun ise yeni dönemde ülke olarak ekonomiyi daha dengeli hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi