Dünya borsaları tepetaklak

Durgunluk endişesi bütün düzeltme çabalarını boşa çıkartıyor. Gelen bilançoların olumsuzluğu nedeniyle yüzde10 varan düşüşler ile kapanan Asya borsalarının da etkisi ile düşüşle açılan Avrupa borsaları, İngiltere'nin beklintilerden çok aşağıda açıkladığı

Dünya borsaları tepetaklak
Durgunluk endişesi bütün düzeltme çabalarını boşa çıkartıyor. Gelen bilançoların olumsuzluğu nedeniyle yüzde10 varan düşüşler ile kapanan Asya borsalarının da etkisi ile düşüşle açılan Avrupa borsaları, İngiltere'nin beklintilerden çok aşağıda açıkladığı büyüme rakamıyla irtifa kaybetmeye devam ediyor.

Euro bölgesi hizmet ve sanayi aktivitesi Ekim verileri beklentilerin üzerinde düştü ve 1990'ların başındaki resesyondan bu yana en kötü performansını gösterdi

Euro bölgesi hizmet sektörü PMI verisi, Eylül'de aldığı 48.40 değerinden, Ekim 2001'den beri en düşük değer olan 46.9'a indi. Reuters anketine katılanlar ise hizmet sektörü endeksinin 47.00 değerini almasını bekliyorlardı.

Sanayi endeksi ise daha zor bir ay geçirdi. Sektör endeksi Eylül'de aldığı 45.00 değerinden verinin tutulmaya başladığı 1997'den beri en düşük değer olan 41.3'e geriledi. Reuters anketine katılanlar endeksin 44.00 değerini almasını bekliyordu.

Endeksin 50'nin altında bir değere inmesi daralmaya işaret ediyor.

Saat 12:52 itibariyle Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 9.32 değer kaybetmişti. Dow Jones Endeksi vadeli işlemleri ise aynı saat itibariyle yüzde 6.27 ekside seyrediyordu.

Dünya genelindeki küresel kriz konusundaki belirsizliğin artarak sürmesi ve Asya piyasalarındaki düşüş, Rusya'daki borsayı da olumsuz etkileyerek düşmeye devam etmesine neden oldu.

MICEX endeksi sabah işleme başladıktan sonra yarım saat içinde yüzde 5,5, RTS endeksi de yüzde 2 oranında değer kaybetti.

Ekonomistler, MICEX endeksinin düşüşündeki en büyük etkenin Norilsk Nickel şirketinin yüzde 9,6, Rusya'nın en büyük kredi veren bankası olan Sberbank'ın da yüzde 8,1 oranında değer kaybetmesinin neden olduğunu açıkladılar.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's da Rusya'nın uzun vadeli kredi notunu ''istikrarlı''dan ''olumsuz''a düşürdü.

Rus borsası mayıs ayından beri yüzde 70 oranında değer kaybetti.

Global resesyon kaygılarıyla dış borsalardaki satıcılı seyirden olumsuz etkilenen İMKB Ulusal 100 endeksi, haftanın son işlem gününde ilk seansı, yüzde 4'e yakın değer kaybıyla 24,000 puan desteğinin hemen üstünde tamamladı.

İMKB 100 endeksi Cuma günü ilk seansı yüzde 3.83'lük değer kaybıyla 24,081.77 puandan kapattı. Endeks ilk seansta bir ara yüzde 4'ü aşkın değer kaybıyla 24,000 puan desteğinin altına inerek Mayıs 2005'ten bu yana en düşük seviyesi olan 23,932.07 puana kadar gerilemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler