Döviz borcu olana kötü haber! Dolar fırladı..

Dolar, 2,05 lirayı aşarak TL karşısında üç haftanın en yüksek seviyesini gördü. Yeni bir rekoru test eden dolar, son 3 haftanın en yüksek değerine çıktı.Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi yavaşlatmaya aralık ayında başlay

Döviz borcu olana kötü haber! Dolar fırladı..

Dolar, 2,05 lirayı aşarak TL karşısında üç haftanın en yüksek seviyesini gördü. Yeni bir rekoru test eden dolar, son 3 haftanın en yüksek değerine çıktı.

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi yavaşlatmaya aralık ayında başlayabileceği beklentisinin artmasıyla güçlenen dolar, yurt içinde de Türk Lirası karşısında 2,0512'ye kadar yükseldi.

REKORU TEST ETTİ

Dolar/TL bu endişelerle en son 14 Kasım'da gördüğü 2.05 seviyesinin üzerini test ederken sepet bazında TL ise 2.4184'e kadar yükselirken 2.42 seviyesindeki tarihi rekoru test edemedi.

DOLAR NİYE FIRLADI?

Dolardaki yükselişte ABD Merkez Bankası Fed’in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarını kısa sürede azaltabileceği endişeleri etkili oldu.

Beklenenden güçlü gelen makroekonomik verilerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişe geçtiğini ifade eden analistler, bunun da doların özellikle gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazandığını belirtiyor.

screen-shot-2013-12-04-at-1.09.57-pm.jpg

Geçen haftayı yatay bir seyirle 2,0190 seviyesinden tamamlayan dolar/TL paritesi, bu hafta ABD'de açıklanan imalat verilerinin beklentileri aşmasıyla küresel piyasalara paralel olarak yükselişe geçti.

DOLAR NE OLUR?

Bugün, 13 Kasım'dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2,0512'ye yükselen dolar/TL paritesi bu dakikalarda 2,0497 seviyelerinde dengelenme çabasında. Analistler, bugünden itibaren ABD'de veri takviminin hafta sonuna kadar yoğun olduğuna dikkati çekerek, sert ve dalgalı hareketlerin sürmesini tahmin ediyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Yönetmeni Serhan Yenigün Dolar/TL paritesinde 2,06 seviyelerinin geçen dönemlerde birkaç kez test edildiğini ancak aşılamadığını hatırlattı ve bu anlamda dolar/TL'de 2,06'nın teknik açıdan bir direnç olarak düşünülebileceğini ifade etti.

Fed kaygılarını sürmesi ile doların küresel çapta değer kazanmaya devam etmesi halinde dolar/TL'de 2,06'dan 2,09'a yeni bir hareket alanı oluşabileceğini belirten Yenigün, Fed'in ne yapacağını ise ABD'de açıklanan makro verilerden kestirmeye çalıştıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi