Döner sermayelere sıkı denetim

Yıl sonuna kadar devreye alınacak Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi ile ilaç ve tıbbi malzemenin yanı sıra temizlik ve taşıt alımları da anlık takip edilebilecek. Yöneticilerin yüksek fiyatla malzeme alımının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Ek ödemeler

Döner sermayelere sıkı denetim
Yıl sonuna kadar devreye alınacak Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi ile ilaç ve tıbbi malzemenin yanı sıra temizlik ve taşıt alımları da anlık takip edilebilecek. Yöneticilerin yüksek fiyatla malzeme alımının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Ek ödemeler görülebileceği için tüm memurların maaş ödemeleri takip edilebilecek. Yüksek rakamlar arasındaki farkta bu kapsamda giderilebilecek.
 
Sistem sayesinde orta vadede yöneticiler için tüm mali tabloları yansıtan rapor hazırlanabilecek. Döner sermayelerin gelirlerinin yakından takip edilebileceğini ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Her bir işletmenin gelir ve giderleri elektronik ortamda karşılaştırılabilecek.
 
Tedavi harcamaları ilaç alımları kontrol edilecek. Böylece kamunun yüksek faturalarla karşılaşmasının önüne geçilmiş olacak” dedi. Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının da yakından takip ettiği Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi’nin modüllerinin ikisi devreye alınmış durumda. Yıl sonuna kadar sistemin tamamının devreye alınması planlanıyor.
 
Gelirler tek hesapta toplanacak
 
Sistem hakkında değerlendirmede bulunan Maliye kaynakları tüm döner sermayelerin gelirlerinin görülebileceğini ifade ederek gelirler arasında kıyaslama yapılabileceğini ifade etti. Üst düzey bir yetkili, “Üniversitenin döner sermayesinde bir ilacı kaça mal ediyorsa görebilmek mümkün hale geliyor. Bu sayede döner sermayeler arasında kıyaslama yapılacağı için herhangi bir ürün için fazla ödeme yapılmasının da önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.
 
2012 yılında 30 milyar liralık ciro
 
Genel ve özel bütçeli idarelere bağlı, başta sağlık olmak üzere eğitim, tarım, kültür ve orman gibi farklı alanlarda faaliyette bulunan toplam 2 bin 844 döner sermayeli işletme bulunuyor. Bu işletmelerin muhasebe hizmetleri bin 414 birim tarafından yürütülüyor. Bu işletmelerin yıllık işlem hacimleri ise toplamda 2012 yılı  sonu itibariyle 30 milyar Türk Lirası’na ulaşmış durumda.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler