Dolardaki yarış sona mı erdi?

Financial Times Yatırım Editörü John Authers, son makalesinde doların seyrini değerlendirdi. Dolardaki büyük rallinin şimdilik sona erdiğini belirten Authers, “Dolar yeni bir yükseliş öncesi güç mü topluyor, yoksa bu yeni bir düşüşün habercisi mi?” dedi.

Dolardaki yarış sona mı erdi?

Financial Times Yatırım Editörü John Authers, son makalesinde doların seyrini değerlendirdi. Dolardaki büyük rallinin şimdilik sona erdiğini belirten Authers, “Dolar yeni bir yükseliş öncesi güç mü topluyor, yoksa bu yeni bir düşüşün habercisi mi?” dedi. Authers makalesinde şu ifadelere yer verdi:

“Dolar endeksi Temmuz ayından geçen ayki zirve noktaya kadar bu yana yüzde 22.7 değer kazandı. Bu yükseliş ABD ekonomisinin gücünden kaynaklanmadı. İşlemcilerin borçları kapamak için varlık satarak dolara yönelmesi böyle bir süreç doğurdu ve dolar değer kazandı. Tek istisna ise yen oldu.

Dolar şimdi zayıflıyor. Geçen ayki zirveden bu yana dolar endeksi yüzde 4.7 düştü. Bu risk iştahının artmasından kaynaklanabilir. Ancak dolar/yen paritesi son 13 yılın en düşük seviyesine indi. Tahvil faizlerinin tarihin en düşük seviyelerine inmesi risk korkusunun hâlâ canlı olduğuna işaret ediyor.

ABD borsaları özellikle finans hisseleri partiye katılmayı başaramadı ve aşağı yönlü trendi kıramadı. Bu tablo, dolardaki düşüşün riskten kaçışın bir yansıması olmayabileceğini gösteriyor. Bu daha çok ABD'ye ilişkin kaygılardan kaynaklanıyor.

Bu aşamada dolardaki düşüş için akla iki ihtimal geliyor. Birinci ihtimal, doların düşmesinin nedeni ABD'nin iç politikasına ilişkin tedirginlik. ABD'li otomotiv şirketlerinin iflas etme olasılığı piyasayı korkutuyor.

İkinci ihtimal, riskten kaçışın devam etmesine rağmen yatırımcılar doların aşırı değerli olduğunu düşünüyor ve satmak için fırsat kolluyor.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler