Dolarda yükseliş sürecek mi?

Global düzeyde hükümetlerin kısa vadede borçlanma faizlerini düşürme çabalarının işe yaradığı yönündeki işaretler ve Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ABD ekonomisini canlandırmak için devlet harcamalarının artırılmasını desteklemesiyle piyasalarda iyimser hav

Dolarda yükseliş sürecek mi?
Global düzeyde hükümetlerin kısa vadede borçlanma faizlerini düşürme çabalarının işe yaradığı yönündeki işaretler ve Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ABD ekonomisini canlandırmak için devlet harcamalarının artırılmasını desteklemesiyle piyasalarda iyimser hava arttı.

Asya'da Avrupa'da veABD'de borsalar yükselişe geçti. Dün yüzde 3 artan İMKB bugünde yükselişini sürdürüyor. Ancak her zaman borsa yükselirken gerileyen dolar bu sefer tam tersi hareketler sergiliyor.

Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış satış kotasyonları 1.5110/1.5135 YTL olurken, bu sabah saatlerinde 1.5120/1.5140 YTL seviyesinde bulunuyor.İstanbul serbest piyasada da dolar 1.5060 YTL, euro 2.0020 YTL'den güne başladı.

Peki dolar neden yükseliyor? Bankacılar, yerli yatırımcıların ödediği stopajın kaldırılacak olması ve global piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle kur ve faizde elde edilen kazançların tek bir hedge fonun bono piyasasındagerçekleştirdiği satışlarla geri verildiğini belirtti. Hedge fonun dolara dönüp bono pozisyonunu azaltması faizi olumsuz etkiledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 21'lerden yüzde 21.40'a çıktı.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci yayımladığı notta, gelişmiş ülkelerde satış baskısının dinmesi ve mali piyasaların dengeye kavuşmasına rağmen Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yüksek cari işlemler açığı veren ülkelerin önümüzdeki döneme ilişkin görünümünün pek net durmadığını, yurtiçi hedge fon satışları ve not indirimleri olabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'nin kısa vadede güveni yeniden tesis edebilmesi için IMF ile yeni bir anlaşmayı hayata geçirmesi gerekebilir. Mali piyasalara yönelik tahminlerde bulunmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Dün, vergi haberi ve yurt dışı piyasalardaki olumlu hava sonucu dolar/YTL kurunda düşüş olabileceğini tahmin ediyorduk.

Ancak, hedge fon satışları bunu mümkün kılmadı. Teknik olarak baktığımız zaman yukarıda 1.53 seviyesi var. Aşağıda ise, yükseliş çok sert olduğundan, 1.44-1.49 aralığı boş duruyor. Faiz ve hisse senedi piyasalarında bugün hafif çaplı olumlu eğilim olabilir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi