Dolara el değmiyor

Kriz Türkiye'de sermaye piyasalarını derinden etkiliyor. Borsa 27 bin puan seviyesinde tutunmaya çalışırken, gözler dün olduğu gibi bugün de dolara çevrildi. Dün 1.56 YTL'yi geçen dolar, güne 1.60 YTL'ni üzerinde başladı. Krizin şiddetlenmeye başladığı 29

Dolara el değmiyor

Kriz Türkiye'de sermaye piyasalarını derinden etkiliyor. Borsa 27 bin puan seviyesinde tutunmaya çalışırken, gözler dün olduğu gibi bugün de dolara çevrildi. Dün 1.56 YTL'yi geçen dolar, güne 1.60 YTL'ni üzerinde başladı.

Krizin şiddetlenmeye başladığı 29 Eylül tarihinde 1.25 YTL'den satılan dolar, bankalar arası piyasada 1.6050 YTL'ye çıkarak 3 hafta içerisinde yaklaşık yüzde 30 prim yaptı. Dolar 1.60 YTL seviyesini en son 2006 Haziran ayında görmüştü.

Uzmanlar tüm gelişmekte olan piyasalardan para çıkışını devam ettiğini belirterek, döviz cephesinde sıkıntının devam edeceği mesajını veriyor. Türk halkını da artık döviz satmaması kurlardaki yükselişin hızlanmasının diğer bir nedeni olarak gösteriliyor.

MERKEZ MÜDAHELE EDEBİLİR

Özellikle hedge fonların bilanço dönemi olması nedeniyle pozisyon kapattıklarını belirten analistler, döviz cephesinde dalga boyunun büyümesi nedeniyle Merkez Bankası'nı piyasaya girerek satış yönünde müdahale edebileceği belirtiliyor. Bugün yapılacak Para Politikası Kurulu'nda (PPK), faiz değişikliği beklenmezken, piyasalara müdahale kararı alınabileceğine dikkat çekiliyor.

Geçtiğimiz günlerde döviz depo piyasasına girerek bankaları fonlamaya başlayan Merkez Bankası, döviz alım ihalelerine de ara vermişti.
Bu seviyelerden yeni döviz alımı önerilmezken, yukarı hareketlerin satış fırsatı olarak değerlendirilebileceği ifade ediliyor.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN ÇIKIŞ SÜRÜYOR

Bu arada dolar sadece YTL değil neredeyse bütün para birimleri karşısında hızla değer kazanıyor. Macaristan, Polonya, Norveç´in paraları da yüzde 5 düştü. İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Güney Afrika para birimleri ise yüzde 4 değer kaybetti.
Öte yandan, dolar, euro karşısında yüzde 4 değer kazandı ve parite 1,28´e indi. Avrupa´daki durgunluk nedeniyle ECB´nin faiz indirimine gideceği beklentisi eurodaki satışları hızlandırdı.

SADECE YEN YÜKSELDİ

Dolara karşı yükselen para birimi ise Japon Yeni oldu, dolar-yen paritesi Asya´da 100´ün altına indi.

ABD'DE SIKINTI SÜRÜYOR

Döviz kurlarında yaşanan bu süreç kendi dinamikleriyle devam ederken Wall Street´te endeksler yüzde 2.5-4 geriledi. Dün açıklanan bilançoların genelde beklenenden kötü gelmesi pazartesi günkü olumlu havayı dağıttı.
Dow Jones yüzde 2.5 gerileyerek 9 bin 33 puana indi.

ASYA BORSALARINDA SERT SATIŞLAR

Asya borsalarında satışlar hızlandı. Tokyo´da düşüş yüzde 5.5´e ulaşırken diğer endekslerde yüzde 2-3 kayıp var.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi