Dolar yine dalgalandı

Dolar kuru 1.56'nın üzerine çıkarak son 27 ayın zirvesine tırmandı. Uzmanlar, yabancı alımlarını dengeleyen yerlilerin artık satış tarafından çekildiğini ve hızlı bir yükseliş yaşandığını belirtiyor. Dolardaki yükselişte genelde gelişmekte olan ülke para

Dolar yine dalgalandı
Dolar kuru 1.56'nın üzerine çıkarak son 27 ayın zirvesine tırmandı. Uzmanlar, yabancı alımlarını dengeleyen yerlilerin artık satış tarafından çekildiğini ve hızlı bir yükseliş yaşandığını belirtiyor. Dolardaki yükselişte genelde gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı yoğunlaşan satışlar da çok etkili oluyor.
Öte yandan dolar euro karşısında da yüzde 1'in üzerinde bir yükselişle 1.3155'e kadar tırmandı. Dolar euro karşısında son 19 ayın zirve seviyelerinde bulunuyor.

DOLARDA HIZLI YÜKSELİŞ

Dolarda bir süredir devam eden yükseliş bugün hız kazandı. Şimdiye kadar yabancı talebine yerli yatırımcılar satışla karşılık verirken bugün işler tersine döndü. Yerlilerin de doların yükseleceği beklentisi ile satıştan çekilmesi doları son 27 ayın zirvesine taşıdı.

Dolar bankalararası piyasada 1.57 YTL'ye kadar ulaşırken, serbest piyasada saat 16.25 itibariyle düne göre yüzde 3.3 artışla 1.5640 YTL'den el değiştirdi.

Dolar yılbaşına göre yüzde 33.50 değer kazanırken, sadece ekim ayı içerisindeki artışı ise yüzde 24.87'ye ulaştı.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, yabancı yatırımcılar ve hedge fonların ellerindeki varlıkları satarak dolar talebinde bulunmasının bu çıkışta etkili olduğunu kaydetti. Kasabalı, "Elinde dolar bulunan yerli yatırımcıların da dolardaki artışın devam edeceğine yonelik beklentisi ile satış tarafından çekilmesi doların artışına neden oldu" ifadesini kullandı.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, dolardaki yükselişte hedge fonların çok etkili olduğunu belirterek, "Geçen hafta da bu fonlar döviz piyasasında alım yapıyordu, ama bankacılık sisteminden çıkan para bunu frenledi” dedi.

ABank Döviz Masası Müdürü Sevgi Aytekin, gelişmekte olan ülkelere yönelik bir tedirginlik olduğunu ve YTL'deki değer kaybının bununla da ilişkili olduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelere yönelik şimdiye kadar göz ardı edilen cari açık gibi sorunların gündeme oturmaya başladığına işaret eden Aytekin, dolarda 1.60 seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler