Dolar saniyeler içinde nasıl yükseldi?

ABD Merkez Bankası yetkililerinden St. Louis Fed'in Başkanı James Bullard, ''ABD'den gelen ekonomik verilere göre Ekim ayındaki toplantıda para politikasında değişiklik mümkün olabilir'' dedi.Bullard'ın konuşmasının ardından dolar dakikalar içinde hareket

Dolar saniyeler içinde nasıl yükseldi?

ABD Merkez Bankası yetkililerinden St. Louis Fed'in Başkanı James Bullard, ''ABD'den gelen ekonomik verilere göre Ekim ayındaki toplantıda para politikasında değişiklik mümkün olabilir'' dedi.

Bullard'ın konuşmasının ardından dolar dakikalar içinde hareketlendi ve 1,98 TL'yi geçti. Borsada düşüş yüzde 2'yi aştı.

ABD Merkez Bankası Fed’in tahvil alımına devam etmesi sonrasında Ekim ayı için politika değişikliği olabileceği mesajı geldi.Fed St. Louis Başkanı James Bullard, “ABD'den gelen ekonomik verilere göre Ekim ayındaki toplantıda para politikasında değişiklik mümkün olabilir” dedi.

Bullard, Ekim toplantısının hareketli olacağını söyledi. Bir sonraki Fed Açık Piyasa Komitesi'nin yapılacağı 29-30 Ekim tarihlerine atıfta bulunan Bullard, verilere göre ABD ekonomisinin görünümüne dair değerlendirmenin tekrar değişebileceğine dikkat çekerek, "Kesin olarak böyle bir şeyin gerçekleşeceğini söylemiyorum" şeklinde konuştu.

Bullard’ın açıklaması Fed’in tahvil alımlarını Ekim'de azaltmaya başlayabileceğine işaret ediyor. Fed Başkanı Ben Bernanke son açıklamasında geri çekilme için sabit bir takvim olmadığını, verilere bakacaklarını söylemişti.

DOLAR ÖNCE 1,99'A YAKLAŞTI, SONRA 1,97'YE GERİLEDİ

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden St. Louis Fed'in Başkanı James Bullard'ın açıklamaları ile TL değer kaybederken 10 yıllık faizler de yüzde 9'un üzerini gördü.

Fed'in bu ay tahvil alımlarını azaltmama kararı ardından dün yüzde 3 değer kazanarak 1,95'in altına inen TL, bugün TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinin dünkü yüzde 6,23'ten yüzde 6'ya daha da yaklaştırmasıyla güne değer kaybı ile başlamıştı.

Bu sabah güne 1,9606/1,9620 seviyesinden başlayan dolar/TL TCMB adımları ve Fed açıklamalarının etkisiyle gün boyu yukarı bir yön izleyerek en yüksek 1,9870'i gördü.

Dolar daha sonra yeniden 1,97'ye geriledi.

BORSA YÜZDE 2 KAYIPTA

Borsa İstanbul 100 Endeksi de dünkü hızlı yükselişin ardından bugün düşüşte.

Güne 79 bin 244 puandan güne başlayan endeks ilk seansı yüzde 1 kayıpla 78 bin 697 puandan tamamladı.

İkinci seansta da negatif seyrini sürdüren endekste Fed St. Louis Başkanı James Bullard'dan gelen açıklamayla satışlar hızlandı.

Bullard'ın “ABD'den gelen ekonomik verilere göre Ekim ayındaki toplantıda para politikasında değişiklik mümkün olabilir” açıklaması geri çekilmenin Ekim'de olabileceği mesajı olarak algılandı.

Bu açıklama sonrası borsadaki kayıplar yüzde 2'yi aştı.

FED 'DEVAM' DEMİŞTİ

Fed her ay 85 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştiriyor. Fed'in 18 Eylül'de tahvil alımını 5-10 milyar dolar azaltması bekleniyordu ancak Fed şimdilik devam kararı aldı. Fed'in tahvil alımına devam etmesi piyasalarda coşkuyla karşılanmıştı. Borsalarda rekor yükselişler görülürken, altında yükseliş yaşanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler