Dolar kayıpla açılış yaptı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklenmedik bir şekilde bankalararası federal fon faizini yüzde 1 seviyesinden sıfır ile yüzde 0.25 bandına çekti ve faizleri uzun bir süre düşük seviyelerde tutmayı düşünebileceğini belirtti.Yapılan açıklamada "Fed, elindeki büt

Dolar kayıpla açılış yaptı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklenmedik bir şekilde bankalararası federal fon faizini yüzde 1 seviyesinden sıfır ile yüzde 0.25 bandına çekti ve faizleri uzun bir süre düşük seviyelerde tutmayı düşünebileceğini belirtti.

Yapılan açıklamada "Fed, elindeki bütün araç ve imkanları sürdürülebilir ekonomik büyümenin yeniden sağlanması ve fiyat istikrarının muhafaza edilmesi için kullanacaktır" denildi.

Fed'in kararının ardından ABD borsaları büyük çapta yükselişe geçerken Dow Jones endeksi 359 puan veya yüzde 4.2 yukarıda kapandı.

Fed faiz indirim kararını oy birliğiyle alırken, dolar da euro karşısında son iki buçuk ayın en düşük seviyelerine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası faizleri yüzde 2.5 ile gelişmiş yedi ekonomi (G7) arasında en yüksek seviyede tutmaya devam ediyor.

Fed, faiz indirimi kararı dışında, devlet destekli mortgage kurumlarının borçlarını alma planını daha genişletebileceğini de belirtti. Fed ayrıca daha uzun vadeli ABD Hazine tahvillerini almayı düşündüğünü ve ekonominin desteklenmesi için büyüyen bilançosunu kullanmanın farklı yollarını dikkate alacağını da söyledi.

Fed'in aldığı bu olağanüstü tedbirler ve Ocak ayında başkan olacak Barack Obama'nın açıkladığı büyük ekonomik destek paketi, dünyanın en büyük ekonomisi için bir şok tedavisi niteliği taşıyor. ABD ekonomisindeki büyüme, diğer ekonomilerde büyümeye de destek olabilir.

DOLAR KAYIPLA AÇILDI

Fed'in faiz indirim kararı Türkiye piyasalarına da anında yansıdı. Bankalar arası piyasalarda dolar kotasyonları dünkü kapanışa göre yüzde 1.76 kayıpla açıldı. Dolar kotasyonları 1.5398/1.5428 YTL seviyelerinden güne başladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi