Dolar 'GAZ'a geldi iflas korkusu arttı!

Dolar kurunda yaşanan artış sonrasında doğalgaz sektöründe ortaya çıkan iflas korkusu, ithalatçılar ile toptan satıcılar arasındaki yazışmalara da yansıdı. Bir toptancı, tedarikçisine (Gazprom) yazdığı yazıda, "Batıyoruz, indirim yapın" dedi.Doğalgaz sekt

Dolar 'GAZ'a geldi iflas korkusu arttı!

Dolar kurunda yaşanan artış sonrasında doğalgaz sektöründe ortaya çıkan iflas korkusu, ithalatçılar ile toptan satıcılar arasındaki yazışmalara da yansıdı. Bir toptancı, tedarikçisine (Gazprom) yazdığı yazıda, "Batıyoruz, indirim yapın" dedi.

Doğalgaz sektörü artan dolar kuru nedeniyle zor günler geçiriyor. Kur artışı sonrasında doğalgaz alış ve satış fiyatı arasında aleyhlerine işlediği belirtilen makasın daha da açılması üzerine bazı toptancılar, tedarikçilerine (ithalatçı) ‘gazda indirim' yapması için yazı yazdı. HABERTÜRK'ün ulaştığı toptan gaz satışı yapan bir şirketin tedarikçisine yazdığı mektupta, 2013 yılının ilk çeyreğinde ortalama 1 TL 78 kuruş olan kurun, 2013 yılı son ayında ortalama 2 TL 6 kuruş bandına çıktığı belirtilerek, "2014 yılı ocak ayı ikinci yarısında ise 2,24 bandında seyretmeye başlamıştır" denildi.

"KUR ARTIYOR AMA BOTAŞ ZAM YAPMIYOR"

Döviz kurunun yükselmesine karşın BOTAŞ'ın doğalgaz satış fiyatında, bu dönem içinde herhangi bir artış yapmadığı anımsatılan mektupta, "Doğalgaz alış ve satış fiyatı arasında oluşan bu durum gaz alış fiyatının daha yüksek, gaz satış fiyatının ise sabit seviyede seyretmesine ve bu iki seviye arasındaki farkın da gün geçtikçe büyümesine neden olmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Yazıda, bu durum nedeniyle sattıkları her metreküp doğalgazdan zarar ettiklerini belirten toptancı, "Bu, gaz ticaretini sürdürülebilir faaliyet olmaktan çıkarmıştır. Söz konusu bu durumun 2013'ün son çeyreğinden itibaren devam ediyor olması ve geleceğe yönelik olarak piyasanın ekonomik göstergelerinde bir iyileşmenin olmayacağı noktasından hareketle, sözleşmenin ilgili maddesi çerçevesinde taraflar için dolar kurundaki artışın yarattığı bu ekonomik tablonun, mücbir sebep olarak görülmesi kaçınılmaz olmuştur" diye yazdı.

FİYATI İNDİRİN

Yazıda, her iki tarafın da (toptancı ve tedarikçi) kabul edebileceği bir çözüme ulaşılması için tarafların elinden gelen tüm gayreti göstereceği ilkesinden hareketle, alım fiyatında ihtiyaç duyulan indirime gidilmesi talep edildi. Yazıda, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede şirketimizin ticari faaliyetini sürdürebilmesi ve tarafınızca imzalanan gaz satış sözleşmesi kapsamında gaz alım ve satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için tarafımıza satışını yaptığınız doğalgaz birim fiyatının, BOTAŞ gaz satış fiyatına çekilecek şekilde revize edilmesi kaçınılmaz gözükmektedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler