Dolar düşüşle başladı ama...

Bankalararası piyasadaki ilk işlemlerin ardından dolar 1.60 TL sınırına geriledi. Dolar dünkü kapanışta 1.6150 TL seviyesindeydi. Merkez Bankası dün sürpriz bir hamle ile bütün piyasa beklentilerini alt üst etti. Piyasalar en fazla 1 puanlık bir indirim b

Dolar düşüşle başladı ama...

Bankalararası piyasadaki ilk işlemlerin ardından dolar 1.60 TL sınırına geriledi. Dolar dünkü kapanışta 1.6150 TL seviyesindeydi.

Merkez Bankası dün sürpriz bir hamle ile bütün piyasa beklentilerini alt üst etti. Piyasalar en fazla 1 puanlık bir indirim beklerken, MB 2 puanlık indirimle faizleri yüzde 13'e çekti.

Merkez Bankası'nın bu kararının kurlar üzerinde yükselişe neden olması beklenirken tersi bir hareket gerçekleşiyor. Uzmanlar, yurtdışındaki olumlu havanın ve Asya borsalarında yaşanan hızlı yükselişin içeride Merkez Bankası etkisini bastırmış olabileceğini kaydediyor.

Yerli bir bankanın döviz masası yöneticisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Normalde kararla birlikte yukarı doğru hareket beklenirdi. Bu tepki şimdilik yok . Bundan sonra dövizde orta vadede düşük faiz politikası mutlaka tepki yaratacaktır. Merkez Bankası yüksek faiz düşük kur politikasından değişiklik yaparak, düşük faiz yüksek kur politikasına geçiş yapmış gibi görünüyor" dedi.

Aynı bankacı, "Bugün için 1.60-1.63 bandı görülüyor, yurtdışı bir miktar toparlanma yapabilir. Vadeli işlemler artıda, orta vadede kurda mutlaka baskı olabilir lokal müşteriler bant işlemleri yapmaya davam ediyor. Dolar için 1.50'li seviyelerden alım 1.63'lerde satış yapmaya devam ediyorlar" diyerek sözlerini tamamladı.

KORUMA KALKANI ZAYIFLAYACAK

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, Merkez Bankası'nın kararı sonrasında Türk Lirası üzerindeki koruma kalkanı daha da azalacağından, herhangi bir atak halinde liradaki değer kaybının daha hızlı olabileceğine dikkat çekti. Keresteci, şunları söyledi:

"Diğer tarafta Merkez Bankası'nın kararı bono ve tahvil faiz seviyesinde doğal olarak düşüşe yol açacaktır. Borçlanma maliyetinin aşağı gelmesi hisse senedi piyasası için de olumlu bir karar gibi duruyor. İlk etapta, bu nedenlerden dolayı dolar/TL kuru üzerinde aşağı yönlü bir baskı da olabilir. Ancak, yurt dışı piyasalardaki olumsuz hava bir süre sonra bu olumlu görünümü değiştirebilir. Zira, liranın getirisinde azalma olması nedeniyle bir noktadan itibaren yurt içi yerleşikler döviz ile Türk Lirası arasında kararsız kalmaya başlayabilirler."

DOLAR 1.80'E GİDEBİLİR

Commerzbank Stratejisti Luis Costa da faizlerdeki fazla gevşemenin global riskten kaçınma eğilimlerine karşı lirayı zayıflatabileceğini belirtti.

Goldman Sachs'ın raporunda ise Merkez Bankası faiz indirimlerinin devam edeceği belirtilerek, "bu durum TL'yi dolar karşısında zayıflatabilir" denildi. Kuruma göre dolar altı ay sonunda 1.80 TL'ye kadar çıkabilir

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi