Dolar 1.75'e fırladı

Bankacılar, TCMB'nin beklenmedik faiz indirimi ve ABD borsalarında yüzde 5'i aşan düşüşlerin etkisiyle dolar/YTL kurunun 1.75 YTL'ye kadar yükseldiğini belirttiler. Bankalararası piyasada dün 1.6785 YTL'den kapanan en iyi dolar alış kuru bu sabah en yükse

Dolar 1.75'e fırladı
Bankacılar, TCMB'nin beklenmedik faiz indirimi ve ABD borsalarında yüzde 5'i aşan düşüşlerin etkisiyle dolar/YTL kurunun 1.75 YTL'ye kadar yükseldiğini belirttiler.

Bankalararası piyasada dün 1.6785 YTL'den kapanan en iyi dolar alış kuru bu sabah en yüksek 1.7515 YTL'den işlem gördü. Bu verilere göre YTL'nin dünkü spot kapanıştan bu sabaha değer kaybı yüzde 3.95 oldu.

Yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Merkez Bankası'nın beklenmedik faiz indirimi sürpriz etkisi yarattı. ABD'de Dow Jones'un yüzde 5 aşağı gitmesi de çok etkili. İşlemlerde bu sabah en yüksek 1.7515 YTL görülüyor. Ancak bu gelişme bu seviyelerde kalacağımız anlamına da gelmiyor" dedi ve ekledi:

"Başbakan'ın 20 ila 40 milyar dolar arasında bir IMF paketinden söz ettiği konuşuluyor. Burada rakam değil IMF ile bir anlaşma yapılması önemli..... TCMB'nin dün de belirttiği gibi elinde bir çok opsiyon var. Bugün döviz depo piyasasında işlem limitlerini artırabilir ya da döviz satış ihalelerini yeniden başlatabilir."

FAİZLER İNDİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün sürpriz şekilde, gecelik borçlanma faizini yüzde 16.75'ten yüzde 16.25'e, borç verme faizini ise yüzde 19.75'ten yüzde 18.75'e düşürdüğünü açıkladı. Reuters anketine katılan ekonomistler, gecelik borçlanma faizinin yüzde 16.75 olarak kalmasını, borç verme faizinin ise yüzde 19.25'e düşürülmesini bekliyorlardı.

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar tarafından PPK kararı ardından yayımlanan notta, "Merkez Bankası'nın piyasa oyuncuları tarafından beklenmeyen bu kararında, tahminlerden daha sert bir şekilde yavaşlama işaretleri veren büyüme öncü göstergelerinin etkili olduğu anlaşılıyor. Merkez Bankası'nın bu beklenmedik faiz indiriminin kur üzerinde baskı yapmaması için, güven sağlayıcı diğer ekonomik kararların da bir an önce açıklanması gerekir. Çok kısa zaman döviz satım ihalelerinin tekrardan başlayacağını tahmin ediyoruz" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler