Doğalgaz ve elektriğe zam geliyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Merkez Bankası Başkanı'nın kur hedefi açıklamalarının ardından Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı açıklamalara işaret ederek, "Bunun bir tek anlamı var; elektrik ve doğalgaz zamlarına hazır olun" uyarısını yaptı

Doğalgaz ve elektriğe zam geliyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Merkez Bankası Başkanı'nın kur hedefi açıklamalarının ardından Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı açıklamalara işaret ederek, "Bunun bir tek anlamı var; elektrik ve doğalgaz zamlarına hazır olun" uyarısını yaptı.

"CARİ AÇIK BEKLENTİLERİ AŞTI"

Öztrak, Tbmm'de ekonomideki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Eylül ayı cari açık rakamlarının açıklandığını ifade eden Öztrak, "Cari açık beklentileri 500 milyon dolar aşarak 3,3 milyar dolar oldu. Açığın finansmanı için normal finansman kanallarından (doğrudan yatırım, sıcak para ve borçlanma)gelen para 2,2 milyar dolar. Bunun tamamı da portföy yatırımı yani sıcak para. Türkiye hem cari açık; hem de net uluslararası yatırım pozisyon açığı bakımından en kırılgan ekonomilerden biridir. Türkiye bunun sıkıntısını 2007'den sonra 2008-2009'da yaşadı. Şimdi de 2013 ve 2014'de yaşayacak gibi görünüyor" diye konuştu.

"ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ ZAMLARINA HAZIR OLUN"

Merkez Bankası Başkanı'nın yıl sonu için verdiği 1 dolar eşittir 1,92 TL'lik kur hedefi o bir varsayım deyince ilk feryadın Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan geldiğini belirten Öztrak, şöyle dedi:

"Bu hafta Enerji Bakanı bağırmaya başladı. "Merkez Bankası Başkanımızın bahsettiği 1,92 liralık kura bir an önce dönmemiz lazım. Enerji sektörünün kuru 1,88 ile 1,92 lira arasındadır' demiş. Bunun bir tek anlamı var; elektrik ve doğalgaz zamlarına hazır olun."

"DOĞAN HER ÇOCUĞUN 2867 DOLAR BORCU VAR"

79 yılda tüm iktidarların yaptığı dış borcun 129,6 milyar dolar olduğuna işaret eden Öztrak, şöyle devam etti:

"Bunların 11 yılda yaptığı dış borç 237,7 milyar dolar. Dış borcu 2,8'e katlamış bir iktidar var. Bunlar iktidara geldiğinde kişi başına düşen dış borç 1963 dolardı şimdi 4830 dolar. Doğan her çocuk kaşını, gözünü annesinden, babasından, 2867 dolar ilave dış borcu da Başbakan'dan alıyor. Bunlar iktidara geldiğinde ailelerin her 100 TL'lik gelirine karşı 4,7 TL borcu vardı. 11 yılda bu borç 51 TL'ye yükseldi. Bunlar iktidara geldiğinde vatandaşın kredi kartı borcu 4,3 milyar TL idi, şimdi 83,2 milyar TL. Artış 19,3 kat. Bunlar iktidara geldiğinde vatandaşın tüketici kredisi borcu 2,3 milyar TL idi, bu yılın eylül ayında yaklaşık 237 milyar TL oldu. Artış 104 kat. Kredi kartlarında birikmiş borçlar var, vatandaşı tefecilerin kucağına düşürmeyin."

"İŞSİZLİK YÜKSEK BİR ARTIŞ GÖSTERDİ"

Bugün işsizlik rakamlarının açıklandığını belirten Öztrak, "Ağustos ayında işsizlik oldukça yüksek bir artış gösterdi. Bir puan artarak yüzde 9,8'e yükseldi. Bu işsizlik oranında 2009 Ekim ayından bu yana gördüğümüz en yüksek artış. Aynı dönemde işsiz sayısı ise 361 bin kişilik bir artış gösterdi. Son iki aydır işsizlikteki artış 360 bini aştı. Gençlerde işsizlik 1.5 puan kadınlarda da işsizlik geçen seneye göre 1,3 puan olmak üzere ortalamanın üstünde artmış vaziyette" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi