Devletin kasası doldu!

Mali disiplin mesajının ilk yarıda hayata geçmesiyle bütçe 3.1 milyar lira fazla verdi. 28 milyar liralık bütçe artışının 6.7 milyarı petrolün ÖTV’sinden, 7.5 milyarı ithalde alınan KDV’den ve 4 milyar lirası ise elektrik ihalelerinden geldiYılın ilk 6 ay

Devletin kasası doldu!


Mali disiplin mesajının ilk yarıda hayata geçmesiyle bütçe 3.1 milyar lira fazla verdi. 28 milyar liralık bütçe artışının 6.7 milyarı petrolün ÖTV’sinden, 7.5 milyarı ithalde alınan KDV’den ve 4 milyar lirası ise elektrik ihalelerinden geldi

Yılın ilk 6 ayında bütçe 3.1 milyar lira fazla verirken önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekonomiyle ilgili bakanların yaptığı zirvede önemi vurgulanan ‘mali disiplin’e yılın ilk yarısında uyulduğu da ortaya konulmuş oldu. İlk 6 ayda 187.8 milyar lira gider kaydedilirken, 190 milyar 934 milyon lira gelir elde edildi. 6 ayda devletin cebini akaryakıta ödediğimiz ÖTV ile elektik dağıtım ihaleleri ve Halkbank’ın paylarının borsaya açılmasından elde edilen 5.1 milyar lira doldurdu. İthalde alınan KDV’nin 7.5 milyar lira artarak 31 milyara çıkması bütçe atrışının geri kalan dörtte birini karşıladı. 2013’ün ilk 6 ayında bütçe gelirleri yüzde 18 artarak 156 milyar lira olurken artan 28.3 milyar liranın yüzde 25’i petrol ürünlerine ödediğimiz 6.7 milyar liradan geldi. Bunun nedeni ise doların Türk Lirası’na karşı değer kazanması sonucu artan ithalat maliyeti oldu. Petrole ödenen ÖTV’nin artışı ile toplam ÖTV geliri de 40 milyar liraya dayandı.

63.jpg

2 MİLYAR LİRA FAZLA HARÇ ÖDEDİK
Yılbaşında harçlara getirilen zam ile birlikte devletin harçlardan elde ettiği gelir de haziran ayına kadar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artarak 6.8 milyar lira oldu. Haziran ayında ise bütçe 1.2 milyar lira açık verdi.
30.20130716093914.jpg


TÜKETİME DÖNÜK VERGİ İNDİRİMİ YOK

Şimşek, akaryakıt vergilerine yönelik soru üzerine, “Gündemde ne artış, ne de indirim var. Tüketime dönük indirim yok, İndirim imkânlarını yatırımlar için kullanırız” dedi.

SANAYİ İSTİHDAMINDA REKOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı yeniden tek haneye düşerek nisan ayında yüzde 9.3 oldu. Geçen yıl nisanda 2 milyon 425 bin olan işsiz sayısı, bu yılın aynı ayında 2 milyon 641 bine yükseldi. Aynı dönemde istihdam ise 24 milyon 630 binden, 25 milyon 691 bine ulaştı. 2013 Nisan ayı itibarıyla sanayide istihdam edilenlerin sayısı 5 milyon 30 bin kişi ile tarihi zirveyi gördü. 2012 Nisan ayında sanayide istihdam edilen kişi sayısı 4 milyon 792 bin düzeyindeydi. Sanayi sektöründeki istihdam bir önceki aya göre 82 bin kişi arttı. İşgücüne katılma oranı, nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre 1.5 puan artışla yüzde 51.1 oldu.

w.jpg

GELİNEN NOKTADAN DAHA KÖTÜSÜ OLMAZ

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek bütçenin haziran ayında 1.2 milyar TL açık verirken ilk 6 ayda ise 3.1 milyar lira fazla verdiğini dile getirdi. Şimşek, son aydaki dalgalanmanın bütçeye etkisiyle ilgili, “Küresel kriz ve Euro krizi yanında bu bir şey değil. Ramazan sonrası toplanıp atmamız gereken adım varsa atarız. Bu gelinen noktadan daha kötüsü olmaz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi