D. Karadeniz ihracatında düşüş!

Doğu Karadeniz'den yılın ilk 5 ayında yapılan ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 4 artarken, miktar bazında yüzde 22 düşüş gösterdi.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yazılı aç

D. Karadeniz ihracatında düşüş!

Doğu Karadeniz'den yılın ilk 5 ayında yapılan ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 4 artarken, miktar bazında yüzde 22 düşüş gösterdi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yılın 5 ayında 667 milyon 821 bin 158 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bir önceki yılın aynı döneminde yapılan ihracat rakamının 665 milyon 205 bin 264 dolar olduğunu hatırlatan Gürdoğan, "Yılın ilk 5 ayında gerçekleşen ihracatta değer bazında yüzde 4 gibi düşük oranlı artış görülmesine rağmen, miktar bazında yani kilogram olarak bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 22 düşüş yaşandı. Bir önceki yılın ilk 5 ayında 574 bin 791 tonluk ihracat yapılırken, 2015'in ilk 5 ayında 448 bin 243 tonluk ihracat gerçekleşmiştir" ifadesini kullandı.

Gürdoğan, rakamların açıkça bölge ihracatının her geçen gün azaldığını ortaya koyduğuna işaret ederek, Trabzon, Rize ve Artvin'den 5 ayda gerçekleştirilen ihracatta, 395 milyon 756 bin 784 dolarla fındık ve mamullerinin birinci,123 milyon 674 bin 353 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 69 milyon 752 bin 368 dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını, bu üç sektör ihracatında miktar olarak düşüş yaşandığını bildirdi.

Bölgenin potansiyel pazarlarından Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatta yüzde 27, Gürcistan'a yönelik ihracatta ise yüzde 14'lük düşüş görüldüğünü belirten Gürdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İhracatımızın hızla azalış trendini sürdürmesinin, ileride telafisi imkansız tahribatlara yol açacağı açıktır. Sürekli bahanelerle arkasına sığındığımız küresel ticarette yaşanan durgunluğun bu düşüşte en büyük etken olmadığını düşünmekteyiz. Birçok ülkeye baktığımızda, küresel ticarette yaşanan durgunluk ve olumsuzluğa rağmen bu durumu fırsata çevirerek ihracatını artırdığı açıkça görülmektedir. Ülkemizde gerek ekonomideki düşük oranlı büyüme ve gerekse ihracatımızda hızla görülmeye başlayan düşüşün ana kaynağını içeride yaşanan siyasi gerginliklerden daha çok kaynaklandığını düşünmekteyiz. Demokrasinin en güzel tecellisi olan 7 Haziran 2015 seçim sonrası tüm kesimlerin, ülkenin geleceğine odaklanması, ekonomiyi ön plana alması, suni gerilim söylemlerini bir tarafa bırakarak artık Türkiye'yi hedef konulan dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi düzeyine nasıl getirileceğine yönelmesini beklemekteyiz."

Gürdoğan, ihracatın artmadığı sürece ekonominin de kalkınamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Halkın refah düzeyi yükselmeyecektir. Büyük bir ülke olan Türkiye Cumhuriyetimizin zengin kaynakları ve kazanımları yaşanan kısır çekişme ve basit konulara ait gerilimlerle heba edilmesi, dışarıya karşı ülkemiz imajını zedelediği gibi vatandaş olarak bizleri de üzmektedir. Bundan dolayı her kesimin ülkenin can damarı olan ihracatta yaşanmakta olan bu düşüşü nasıl artışa dönüştürürüz ekseninde gayret sarf etmeye ve ülke ekonomisini harekete geçirecek söylem ve eylemlere davet etmekteyiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler